Нарастването броя на смъртните случаи по пътищата на Кипър буди тревога

Усилия за ограничаване на смъртта по пътищата с помощта на юристи, психолози и социолози

Министърът на правосъдието Йонас Николау очерта нови планове за ограничаване на броя на смъртните случаи по пътищата по време на посещението си в Пафос в понеделник, където изрази своите опасения, че броят на смъртните случаи по пътищата остава същият като миналата година.

Посещението му идва само няколко часа след друг сериозен инцидент в Никозия, при който 25-годишен мотоциклетист пострада много сериозно след сблъсък с автомобил.

Досега пет са починалите от началото на годината в резултат на произшествия с автомобили и мотоциклети.

Според полицията, това е един и същ брой на смъртните случаи за същия период на миналата година.

Властите планират да извършат подробно проучване и оценка на всички произшествия през последните две години, като се изследва поведението на водачите, каза министърът на правосъдието.

Николау обясни, че ще бъде направена преоценка на „черни петна” при аварии на острова и общото поведение на водачите, особено на младите шофьори при различни условия на шофиране. Освен това ще бъда преразгледани наказанията в такива случаи и ще се въведат възпиращи механизми, както и тяхното изпълнение. Проучването ще бъде извършено от  юристи, психолози, социолози и други.

Той също така се позова на новия законопроект в делата, като се предвижда десетгодишна присъда за причиняване на смърт поради немарливо шофиране. Въвеждането на наркотест и повторното монтиране на камери за трафик, плюс политика на нулева толерантност също ще помогне за намаляване на инциденти, каза той.

Първата жертва през 2016 г. е бил 92-годишен мъж, който е починал на 30 януари, след като загубил контрол над автомобила си по време на шофиране в Никозия.

На 8 февруари, тийнейджър е бил убит в Лимасол, след като се блъсна с мотора си в кола.

Миналия петък 88-годишен мъж от Ларнака загуби живота си, след като е бил ударен от камион, докато пресича пътя.

В петък 54 годишен загина при ПТП, а часове по-късно почина и другият шофьор в инцидента. Отново в Ларнака е последната жертва – 18 годишен младеж в събота вечер бе блъснат от Land Rover в Ларнака.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*