Накъде върви Кипър – В затвора за дълг от 300 евро

Ще спре ли сравнително новата практика – неплатежоспособни хора да попадат в затвора за малки дългове

Почти 300 души са били хвърлени в затвора досега тази година за дългове на стойност между € 300 и € 30 000, обяви парламентарната комисия по правни въпроси в сряда. На заседанието те обсъдиха начини за предотвратяване на лишаването от свобода на лица за финансови дългове.

Министерството на правосъдието обяви, че се разглеждат и други начини за изпълнение на съдебни заповеди като общественополезен труд.
Депутати казаха, че министерството е наредило на полицията на 15 септември да разгледа възможността за уреждане чрез вноски и влизането в затвора да е само за случаите, когато лицето дължи особено големи суми.

Заместник-управителя на затвора Анна Аристотел каза, че 289 души са били хвърлени в затвора през първите 10 месеца на годината за дългове, вариращи между € 300 и € 30,000. Тя също предлага варианта полагане на общественополезен труд, защото тези затворници струват много пари на държавата – разходите за арест, транспорт, затвора и здравеопазването им представляват солидно перо от разходите на затвора, който е изцяло на държавна издръжка.

Представител на министерството на труда заяви, че иска да направи договорености с хората, които дължат пари за социално осигуряване. Дори и след шестмесечния гратисен период, предоставен от съдилищата, министерството е готово да сключи споразумение с тях, така че да не се озоват в затвора.
От Финансовото министерство заявиха, че дълговете на тези хора не ги засягат, тъй като не са за неплатени данъци.  Въпреки това, министерството има дискреционната власт да отпише дълговете по хуманитарни причини.

От Адвокатската колегия изразяват мнение, че затворът е последната инстанция в поредицата от съдебни дела, в които длъжниците могат да се защитят. Но Президентът е този, който има право да спре наказание, наложено от съда.

Според Сотирис Сампсън, дискусията ще продължи. Защото ако хората могат да докажат, че не могат да платят дълга си, не трябва да влизат в затвора. Той каза, че съдиите трябва да са в състояние да налагат присъди, различни от затвор, като добави, че трябва да се намери начин хората да не попаднат в затвора за € 500 дълг.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*