Най-опустошителните пожари в най-новата история на Кипър

Пожарът, бушуващ в момента в региона Солеа е един от най-големите в съвременната история, а може да се окаже и най-големият. Данните от вчера са за унищожени  18кв км.

През 1974г. огромни пожари, в резултат на бомбардировките, са унищожили 35% от най-продуктивните горски площи в Пафос и северозападната част на планинската верига Тродос. Общата площ превърната в пепел по време на този период е приблизително 26 кв.км.

pНа 27 юни 1995г. друг огромен пожар бушува в продължение на два дни в планината Пентадактилос. Той унищожи 70 кв.км и бяха засегнати 14 села. Огънят е спрян от RAF хеликоптери, които по време на 39 часовата борба със стихията изляха повече от 270 000 морска вода върху пламъците.

Данни сочат, че пожарът от 2000г. между Хирокития и Вивла, Ларнака опустошил 12кв.км. дива растителност.

На 29 юни 2007 г. избухва пожара в Пелендри – Като Амиандос, област Саитас. Той е един от най-големите пожари в историята на острова. Подобно на пожарът от 2000г. той унищожава общо 12 кв.км. горски земи, но причинява щети и на домове, сгради и обработваема земя. В допълнение язовирът в местността изпуска огромни количества водни ресурси и намалява капацитета си за седем години.

p2

Само две седмици по-късно, на 16 юли 2007г. два отделни пожара избухват в региона на Ларнака. Изисква се евакуация на селата Калавасос и Асгата. Пожарът, разпален от силните ветрове, бързо се разпространява в околните хълмове, оставяйки унищожени няколко квадратни километра земеделски земи, дървета и диви храсти опустошени. Две къщи и две ферми също са били изпепелени. Вторият пожар в същия ден, засяга селата Мосфилоти и Пирга.

Огъня, който избухна в събота в Аргака унищожи 5 кв.км. площ и Кипър поиска помощ от Израел. След денонощна борба със стихията, огънят се разрази и в района на Солеа.

До момента огънят взе две живота, погълна 18 кв км гори и растителност и все още гори. Българите имаме една поговорка „Огън и вода не се спират”…, и всичко поради човешка грешка и безотговорност.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*