Москва застана срещу опитите да се наложи обединението на Кипър от външни сили

Москва застана срещу опитите да се наложи решение в Кипър, което кипърските гърци и кипърски турци отхвърлят. Според ТАСС, руският външен министър Сергей Лавров сподели, че ще е вредно „съзнателното налагане на кипърците всякакви решения, които биха могли да бъдат от полза за този или онзи чужд играч“. „Ние настояваме, че Съединените щати и специалния съветник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде да спрат да се опитват изкуствено да назначават срокове за постигане на споразумението и налагане на решения, които са отхвърлени от всяка от страните“, заяви руският външен министър.

„Проблемът как да се гарантира сигурността на кипърската обединена държава трябва да бъде решен от кипърска страна“ каза той. „Ние ще уважим всяко положение и всякакви споразумения, които ще бъдат постигнати“.

Въпросът за сигурността е сред най-трудните аспекти по пътя на обединението. Кипърските гърци искат гаранционната система, създадена през 1960 г., да спре. Кипърските турци, от друга страна, настояват, че Турция трябва да остане гарант за сигурността им.

Кипърският външен министър Касулидис каза, че всички чуждестранни войски трябва да се изтеглят от Кипър.

„Това е най-важната глава за нас от преговорите. Ние знаем, че позицията на Русия е идентична с нашата и всички гаранции трябва да бъдат премахнати, а чуждите войски, изтеглени от Кипър“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*