Може ли да се вярва на експресните тестове

Всички производители декларират повече от 90% достоверност при условие, че тестът се провежда правилно, инфрмира zdrave.bg

Съвременната медицина създава много удобства. Без да излизате от дома си. Чрез прост тест можете например да проверите за евентуално наличие на инфекция (ХИВ, хламидии и т.н.), дали сте бременна и дори дали сте прекарали микроинфаркт. Но дали и доколко тези бързи тестове са надеждни и на техните резултати може да се вярва.
Тестът реагира на хормоните, белтъчините и другите вещества, изработвани от организма при определени обстоятелства. Първо се появява контролната ивица – това означава ,че тестът работи. Втората резка (или нейната липса) показват резултата.
Всички производители декларират повече от 90% достоверност при условие, че тестът се провежда правилно.

Тези тестове са средство за експресна диагностика.
Ако тестът даде положителен резултат, трябва да потърсите лекар и да се изследвате по-подробно.
Най-лесно е да се купи тест за бременност. Продава се вероятно във всяка аптека. Тестовете за овулация и необходимите на диабетиците лентички за глюкомерите също са достъпни в много аптеки, а за тестове за инфекции, предаващи се по полов път, ще трябва да потърсите повече.
Днес всяка трета жена разбира за своето зачатие именно чрез такъв експресен тест. Той реагира на специфичен хормон, който се изработва само при бременните и неговото ниво започва да нараства от третия ден след зачатието. След 2 седмици тестът достоверно може да потвърди бременността.
Препоръчително е този тест да се прави сутрин, когато концентрацията на хормона е максимална. Резката се появява след около 3 минути. След 10 минути резултатът от теста вече не е достоверен.
Тестът не е 100% показателен, т.е. той може например да покаже положителен резултат, ако приемате някакви средства за лечение на безплодие, а също така при злокачествени заболявания на матката и след аборт.
Обратен резултат – когато бременността е налице, а тестът я отрича – е възможен при нередовен цикъл, при патология на бъбреците, и сърдечно-съдовата система, а също така ако сте направили теста твърде рано или преди това сте пили твърде много течности.

Тестът за овулацияпомага за определянето на най-благоприятните за зачатие дни, а също така диагностицира и проблеми, свързани с яйчниците. Във вторият случай трябва да потърсите лекар, тъй като сами трудно ще интерпретирате резултатите от теста.
Принципът на работа на този тест е, че 24-36 часа преди овулацията в урината се увеличава концентрацията на определен хормон. Тестовата линия в този момент е по-ярка от контролната или е поне в същия цвят. През следващите 36 часа шансовете за забременяване се увеличават многократно.

Тестът за дерматит откриват алергичния контактен дерматит, който е реакция на химическите вещества. Тестът не трябва да се провежда при изостряне на дерматита, тъй като тогава резултатът може да бъде лъжлив. Принцип на работа: върху два пластира са нанесени 24 химически вещества – най-разпространените алергени. Ако сред тях е виновникът за вашия дерматит, по кожата ви ще остане характерната следа. Три дни преди теста не бива да се приемат никакви противоалергични (антихистаминови) препарати и да се използват кремове. Пластирите се носят 48 часа.

Тестът за микроинфаркт помага на хората с исхемична болест на сърцето да определят наличието на микроинфаркт. Принцип на работа: улавя специалните вещества – кардиомаркерите, които се увеличават в кръвта при микроинфаркт. Ако се появят две резки, незабавно позвънете на “бърза помощ”. За теста се достатъчни 5 капки кръв, а резултатът е готов след 15-20 минути. Отрицателният резултат проверете още веднъж след 4-6 часа.

Тестът за ХИВ-инфекция. Освен експресен тест за ХИВ, се намират и тестове за сифилис, гонорея, хламидиоза, хепатит С и В. Всички те действат на принципа на теста за ХИВ – реагентът уловя специфичните антитела, които се изработват от инфектирания организъм. Две резки показват наличието на инфекция (при една резка – такава липсва).

Тест за следи от наркотици.Помага за определяне на наличието в кръвта на опиати, кокаин, марихуана, амфетамини, метамфетамини. Принцип на работа: тестът съдържа химически и белтъчни вещества, които реагират на състава на урината. При 2 резки – няма следа от наркотик, при 1 – има наркотик, а при липса на резки тестът трябва да се повтори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*