МИРНИТЕ ПРЕГОВОРИ ЗА КИПЪР ЗАПОЧВАТ В ПЕТЪК

Мирните преговори за решаване на дългогодишния проблем на Кипър ще започнат по-рано от очакваното този петък, като кипърските гърци и турци лидери ще се възползват от набраната инерция за възобновяване на процеса, създадена от избора на нов лидер на кипърските турци, Мустафа Акънджъ в края на април.

Съобщението дойде след снощната вечеря на президента Никос Анастасиадис и колегата му Мустафа Акънджъ, която беше домакинствана от специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде в Ледра палас в буферната зона на ООН.

“Истинска награда е да се работи с лидери, които имат такъв сериозен ангажимент”, каза Ейде при обявяване на рестартирането на преговорите.

Преди вечерята президентът Анастасиадис публикува няколко туита.

“Първа среща с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ,” беше първият от тях, с таг “Кипър”.

И минути по-късно той продължи започнатото с:

“Надявам се, че ще бъдат създадени условия за съдържателен диалог, който ще доведе до обединението на нашата страна”, но тагът този път беше “United Кипър”.

След първоначалната среща тет-а-тет между двамата лидери и Барт Ейде, продължила малко повече от половин час, към тях се присъединиха кипърският гърци преговарящ Андреас Мавроянис и кипърският турски преговарящ Йоздил Нами за вечерята.

Специалният представител на Генералния секретар на ООН в Кипър Лиса Бутенхайм също беше в присъствения списък.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис каза за радио CyBC  в понеделник, че освен социалното естество на вечерята, дискусиите ще се съсредоточат не само върху възможна дата за възобновяване на преговорите, но и на евентуално виждане за по-голяма роля на лидерите в този процес.

По време на предишния кръг лидерите се намесваха само при необходимост и по-голямата част от работата е извършена от двамата преговарящи. Честотата на срещите се очакваше да бъде обсъдена, каза говорителят.

“Очаква да бъде значителна дискусията относно бъдещето на общите цели за обединението на страната ни и не е изключено г-н Акънджъ да информира президента за някои от идеите си по отношение на изграждане на мерки доверие (за укрепване на доверието) “, добави Христодулидис. Той каза още, че преговорите ще започнат от където са прекъснати миналата година. Срещата вчера бе първата за двамата лидери след като Мустафа Акънджъ беше избран миналия месец.

Барт Ейде проведе по-рано и отделни срещи с лидерите, както и с други събеседници да за финализира условията за възобновяване на пълноценни преговори.

Според Кипърската новинарска агенция, Анастасиадис вероятно ще свика заседание на Националния съвет, главния консултативен орган към президента по кипърския въпрос, следващата седмица.

Мирни активисти от двете страни на бариерите се събраха по време на вечерята, за да покажат своята подкрепа за двамата лидери в техните усилия да се намери решение.

Тълпите ръкопляскаха и се радваха, когато колата Акънджъ пристигна, пеейки песни на гръцки, турски и английски език.

Анастасиадис премина по друг маршрут, обаче, и не видя тълпата.

“Те трябваше да излязат да ни поздравят”, каза един разочарован поддръжник.

“Ние дойдохме да покажем на лидерите, че те имат пълната ни подкрепа и че гласът ни е по-силен, отколкото на тези, които се противопоставят на решение”, каза Коста Константи от двуобщностната организация Кипърски Академичен Диалог.

“Дошло е времето да се сложи край на разделението на острова ни, за изграждане на траен мир и да се направи необходимите компромиси за по-сигурно, по-богато и по-щастливо бъдеще за нашите деца”, добави той

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*