Министър Рашидов: Приключи едно ползотворно и за двете ни страни посещение

Днес бе последния ден от работното посещение в Кипър на българската делегация, водена от министъра на културата на РБългария – Вежди Рашидов.

В рамките на четири дни наситена програма се проведоха много срещи с кипърски държавни мъже, българската общност, с УС на СБК и културни дейци и се подписаха важни споразумения.

Ето какво се случи:

В сряда, 20 април в Галерия „Левентис“ в Никозия пред дипломати от няколко страни, интелектуалци, хора на изкуството и представители на българската общност в Кипър бе премиерата на българския документален филм  на БНТ „Пътешествие с тракийските царе” на журналистката Петя Тетевенска и оператора Недялко Данов, а министър Рашидов прие поздравленията на посланиците на България и Франция за отваряне и представяне на българската история и култура към Европа и света и за изключителната изложба в Лувъра, представила около 2000 археологически ценности и артефакти на широката публика.

DSC_0736

На следващия ден министър Рашидов се срещна с директора на Театър „Сатирико“ Костас Кафкаридис, възпитаник на българската театрална школа и голям приятел на България. През годините на сцената на театъра са играни немалко български пиеси. В разговорите се стигна до споразумението за театрален обмен между България и Кипър, както и подкрепа за преводи на драматургия от двете страни.

Същия ден българската делегация на път за Пафос посети античния амфитеатър Курион.

В Пафос министър Рашидов се срещна с кмета на Пафос Федон Федонас, който е и председател на Организационния комитет на „Пафос – Европейска столица на културата – 2017”.

„Чрез Вас искам да поканя български творци да участват в програмата на Пафос като Европейска столица на културата през 2017 г.“, заяви кметът на града, добавяйки, че в събитията през 2017-та ще участват с програма и децата от Българското училище в града. Бяха обсъдени организационни въпроси и културно сътрудничество за предстоящите за Пафос и на Пловдив домакинства през 2017-та и 2019-та като европейски столици на културата.

На 22 април бе подписан Меморандум за разбирателство за предотвратяване на кражби, незаконни разкопки и незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на движими културни ценности, както и за насърчаване на тяхното връщане между министър В.Рашидов и Мариос Деметриадис, министър на транспорта и комуникациите.

2

Следващата среща бе с Костас Кадис, министър на образованието и културата на Кипър, на която се договори провеждането веднъж годишно на Седмица на българската култура в Кипър и реципрочно – Седмица на кипърската култура в България.

Третата среща за деня бе с Йоанис Касулидис, министър на външните работи на Кипър.

Двамата министри разговаряха за необходимостта от общите усилия на Европа и на света да опазват културното наследство и категорично да се противопоставят на всички опити за унищожаване на паметници на културата.

На специална церемония в новия парк на открито на кипърското външно министерство беше официално открита авторската скулптура „Фигура с птица” на Вежди Рашидов.

Независимо от тежкия график, същата вечер българската делегация се срещна с ръководството на СБК в българското училище „Н.Й.Вапцаров“, където бяха запознати с постиженията на българските училища, инициативите и работата на новооткрития Културен център, помещаващ се в същата сграда.

На въпроса ми днес, дали ще имаме отново Български Културен Център в Кипър, министър Рашидов отговори с усмивка : „Ще го мислим. Трябва да се намерят пътища за издръжката на такъв център.“

Днес, 23 април (Лазаровден) бе последния ден от наистина маратонската програма на министър Рашидов и придружаващите го лица.

В Ларнака гостите посетиха църквата „Св.Лазар“ и крайбрежната улица „Финикудес“, а след това бе проведен работен обяд с български културни дейци в града – оперната певица Цвета Христофору, актрисата Моника Мелеки, художничката Виолета Башова и Ева Иванова от „Българският Вестник“. Намерили в негово лице истински познавач на културата и изкуството, творец и съмишленик, трите дами го атакуваха с десетки въпроси за театъра, киното, операта, изкуството. Срещата от три часа не стигна за всичко…

 Разделихме се с уговорката за ново посещение, дори не толкова официално…

На тръгване министър Рашидов заяви: „Доволен съм от това посещение и вярвам, че съвсем скоро ползите и  за двете ни страни ще се видят. Не успях да видя много от Кипър, програмата беше наситена, но тук е спокойно, мирно и красиво и може скоро да се видим отново.“

Всяко посещение на български политици в Кипър ни радва и ни вдъхва увереност, че родината не ни е забравила. Всяка среща с тях ни дава кураж да продължим да работим за утвърждаване на доброто име на България и общността ни.

Това посещение и срещи бяха наистина такива. Благодарим!

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*