Министерството на здравеопазването отрича да има разпоредба, родителите да не присъстват на прегледите на детето

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма законова норма и такава практика родителите или настойниците на детето да не бъдат допускани в кабинетите за преглед или други помещения по време на някои медицински процедури. Това е в отговор на петиция, която призовава за премахване на „тази остаряла практика“ в държавните болници.

lekarski-pregled-300x170„Напротив, ние подкрепяме сътрудничеството с родителите, тъй като те могат да успокояват детето по време на медицинските процедури и прегледи“, заяви говорител на министерството на здравеопазването. „Има обаче случаи, когато родителите създават ненужна паника, която се отразява на детето. Няма законова наредба, която да принуждава родителите да напуснат помещението при преглед, това може да се реши само от лекуващият лекар според ситуацията“.

Тази петиция досега е събрала над 1 100 подписа и е адресирана до Министъра на здравеопазването, Здравната комисия и Комисаря по защита правата на детето.

„Ние искаме незабавната намеса на компетентните органи за спиране на тази опасна за психическото и физическото здраве на децата и родителите практика“ се казва в петицията.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*