Меню за Свети Валентин

Рецепти от и за любов

 Рецепта за Любов recepta za lyubov

4 ч. любов

2 ч. търпение

1 ч. вяра

3 ч. доброта

4 ч. разбиране

5 л нежност

1 л хумор

Вземате любовта и търпението и ги смесвате с вярата. Отделно разбъркайте добротата, разбирането и нежността. Смесете всичко. Разтворете добре в хумора и изпечете на слънчеви лъчи. Поднасяйте всекидневно с щедра душа.

14 февруари – ден събрал в себе си дуализма на нашия Трифон Зарезан и на Свети Валентин – празника на влюбените – е прекрасен повод да въплатим в реалност и най-смелите си еротични желания и мечти, а романтичната вечеря за двама може и трябва да бъде най-хубавата прелюдия за една страстна нощ.

Да приготвим вечеря истински романтична и да не позволим да чуството за ситост да заглуши гласа на страстта могат да ни помогнат афродизиаците.

Когато се каже афродизиаци не е необходимо да тичате по магазините за скъпи и екзотично звучащи продукти като трюфели, черен хайвер … Като афродизиак може да използвате пъдпъдъчи яйца, скариди, босилек, целина, магданоз, чесън и джинджифил, вино и ракия, канела, шоколад и др.

Това са няколко рецепти с които да приготвите вкусна вечерята, а нощта – гореща.
Не забравяйте, че и най-изисканите блюда не могат да направят нощта на Свети Валентин, ако няма нежност, любов, доверие и желание.

Затова творете, импровизирайте и няма да чакате дълго наградата от любимия.
А колко по-интересно ще бъде, ако приготвите заедно вечерята или докато готвите той е до вас с ръка на кръста ви и в чашите има вече наляно червено вино.

Ето специалната ни колекция валентински рецепти за влюбени, специално за вас!

Предястие за двама

Продукти:
2 броя авокадо  predjastie za dvama

скариди

за соса:

лека майонеза

1/2 червена чушка

черен пипер

малко коняк

Приготвяне:
Обелете и разполовете авокадото. Напълнете го със скаридите. Пасирайте останалите продукти и от тях направете сос, с който да залеете предястието. Върви с леко бяло вино.

 Супа “Виагра”

Продукти:

5-6 глави брюкселско зеле, 50 г грах, 1-2 моркова, 1/2 глава целина, 50 г бамя, supa viagra10 бр. аспержи, 2-3 супени лъжици царевично олио, сол на вкус, градинска чубрица

Приготвяне:

Приготвяне:
Измиваме, почистваме (на морковите задължително се изстъргва най-горният слой, за да премахнем нечистотиите) и нарязваме зеленчуците по форма и големина, която предпочитаме. Бамята и аспержите се режат на две половини, морковите и целината на кубчета, а брюкселското зеле на четири.
За предпочитане е зеленчуците да се мият за секунди над течаща студена вода, за да се запазят витамините им. Ако ги киснете във водата по-продължително рискуваме да загубим част от полезните им съставки.

Всичко това слагаме във вода със сол на вкус и варим за възможно най-кратко време, на възможно най-високата температура. Преди да свалим супата от печката слагаме царевично олио. Така полезните му съставки се усвояват по-добре от организма.

Понеже аспержите стават най-бързо, а и не е хубаво да се варят прекалено дълго, се слагат 5-6 минути след като останалите зеленчуци са заврели.
След като се убедите че супата е готова, става за около 15 минути, сваляте от котлона и поръсвате с чубрица.

Супата се яде топла, но не гореща!!!

Празнична салата “Самотен остров”

Продукти: salata ostrov

3 домата

1 майонеза

100 г рулца от раци

100 г царевица (варени зърна) маслини

пресен лук

1 ябълка

Приготвяне:

От майонезата, нарязаните на ситно рулца от раци и царевицата се прави салата. Доматите се почистват и нарязват на едро. Нареждат се по ръба на чинията. В центъра й се поставя измитата ябълка (в нея ще се забият по-късно “палмите”). Отгоре се слага майонезената салата. Поставя се втори ред домати и отново салата (останалото количество). Оформя се като “остров”. На дървено шишче се нанизват маслини, а най-горе се поставят стръкчета пресен лук, като се оформят “палми”. Забиват се в центъра на салатата (в ябълката).
Така става тази красива салата, подходяща за всяка празнична трапеза.

Основно ястие „Свети Валентин”

Продукти: osnovno jastie sv.Valentin

Около 90 грама марокански кус-кус;

12 големи скариди, добре почистени от жили и черупки;

½ червена чушка, най-добре камба, нарязана фино на кубчета;

1 голяма скилидка чесън, счукана предварително;

2 супени лъжици масло, студено и нарязано на малки парчета;

около 300 милилитра пилешки или зеленчуков бульон, най-добре домашно приготвен и без сол;

около 120 милилитра сухо бяло вино;

2 супени и 2 чаени лъжици зехтин;

1 ½ чаена лъжичка сух риган;

2 супени лъжици пресен лимонов сок;

половин чаена лъжичка черен пипер;

щипка червен пипер, лютив по желание;

сол на вкус.

Приготвяне:

В средно голяма купа изсипете чесъна, ригана, лимоновия сок, малко сол, черния пипер и скаридите. Разбъркайте ги внимателно и оставете в хладилника за 30 минути. Междувременно започнете да приготвяте кус-куса, смесвайки в средно голяма тенджера нарязаната чушка, бульона, червения пипер, щипка сол и двете чаени лъжички зехтин. Оставете да заври, след което добавете самия кус-кус. Покрийте съда и дръпнете от огъня за 5 минути.

Извадете скаридите от маринатата (тя вече не може да се използва).

В тиган с незалепващо покритие изсипете останалия зехтин и загрейте до висока температура. Наредете скаридите, но без да са една върху друга, и ги запечете леко – по 2 минути от всяка страна са достатъчни (трябва да станат леко накъдрени и почти непрозрачни). Налейте виното и отстранете всякакви прегорели частици от тигана. Оставете да се изпари около половината от течността (за 2-3 минути) и отстранете от котлона. Добавете маслото, разбърквайки леко, докато сосът се сгъсти (може и да не ви е необходимо цялото, тъй че го слагайте на малки части). Овкусете с черен пипер и със сол, ако е необходимо.

Сложете кус-куса в плитки купички, а отгоре полейте със скаридите в сос. След това можете да сервирате.

Валинтинови хапки с прошуто и аспержи

Продукти:

220 грама аспержи (около 24 стръкчета), нарязани на парчета с дължина от около 5 см;Valentinovi hapki

12 тънки резенчета прошуто;

купа листа от рукола, предварително измити, отцедени и без дръжки;
100 грама пекорино (вид твърдо овче сирене) или друго твърдо сирене, половината нарязано на тънки резени, другата половина – настъргано;

прясно изцеден сок от 1 лимон;

1 супена лъжица светъл оцет;

2 супени лъжици зехтин;

прясно смлян черен пипер и морска сол на вкус.

Приготвяне:

Загрейте предварително скара или оребрен тиган до средно висока температура.

През това време напръскайте аспержите с половината зехтин и оцета, разбъркайте, за да се покрият плътно. Овкусете ги със сол и пипер на вкус, след което ги запечете леко – за около 4 минути или докато омекнат и започнат да се запичат. Извадете стръкчетата и оставете настрани.

Поръсете руколата с останалия зехтин, лимоновия сок и сиренето и овкусете с черен пипер и сол.

Подредете 4 резена прошуто на кухненска дъска и върху всеки сложете по две стръкчета аспержи, 4-5 листа рукола и резен пекорино.

Навийте на спирала, оставяйки листата рукола да се подават леко.

Продуктите са достатъчни за 12 рулца.

Торта сърце

Продукти за блата:  torta sarce

1 масло – 120 г;

1 шоколад – 120 г;

2 суп лъж ром;

8 яйца;

1 и 1/2 ч. ч. захар;

1 ч. ч. брашно;

1 пакетче царевично нишесте – 80 г;

2 суп. лъж. Какао;

1/2 ч. ч. смлени орехи;

1 бакпулвер.

Приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте жълтъците със захарта и постепенно добавете разтопените масло и шоколад, към тях добавете и рома. Разбъркайте добре. Добавете брашното, нишестето, какаото и бакпулвера. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете и орехите, а след това и разбитите на сняг жълтъци. Поставете в намазана тортена форма и печете около 50 минути на 180 градуса. След като изстине блата изрежете във формата на сърце и след това разрежете на две.

Продукти за крема:

100 мл течна сметана

120 г / 1 пакетче масло

1 ч. ч. пудра захар

1 ванилия

Приготвяне:
Разбийте всички продукти до пухкав крем. Намажете от крема между двата блата и отгоре и поставете в хладилник да стегне. Подгответе фондан, оцветете в розово и разстелете кора с размер добър, за да покрие тортата отгоре и от страни. От останалия фондан направете сърчица за украса. Оформете тортата по указания начин.

Продукти за фондана:

500 г пудра захар

1 суп. лъж. желатин

50 мл вода

50 г царевично нишесте

по няколко капки оцветители (различни цветове)

50 мл глюкоза – за намазване за блясък

Приготвяне:
Разтворете желатина във водата и след като набъбне на водна баня за няколко минути го доразтворете.

В дълбока купа пресейте пудрата захар и нишестето. Добавете желатина и започнете да бъркате. Скоро фонданът е готов. Разделете на части и оцветете всяка част с по няколко капки сладкарска боя. Можете веднага да оформите фигурки или да приберете в пликчета, плътно затворени и съхраните за няколко дена в хладилника.

Направете фигурките поне ден преди да направите самата торта, защото им е необходимо време да изсъхнат.

За да направите кувертюр за торта разточете фондана, за да не залепва използвайте още пудра захар.

Ягоди с крема сирене и сметана

Продукти:
250 г ягоди;   jagodi s krema sirene i smetana

170 г крема сирене;

120 г заквасена сметана;

1 супена лъжица мед;

1 супена лъжица ягодов ликьор;

2-3 с. л. сладко от ягоди;

2 бр. малки кексчета – мъфини (може и бишкоти);

3-4 бр. готови целувки (зависи колко са големи )

листа от прясна мента.

Приготвяне на крема: Ягодите се измиват и почистват от дръжките. Нарязват се на малки парчета (оставят се няколко цели за украсата.) Сиренето крема се смесва със заквасената сметана, меда и ликьора. Добавят се ягодите и всичко се разбърква много добре. Кремът се оставя в хладилник за няколко часа, докато се охлади. В големи винени чаши внимателно отдолу слагате 1 с. л. сладко от ягоди, 2 с. л. от крема, кексчетата и отново крема, добавям и натрошените целувки и отново от крема. Най-отгоре нареждете ягоди и допълнете с бита сладкарска сметана и листа от мента. Отново охлаждете и сервирайте.

Мохито „Червена страст”

Съставки:

200 грама кафява захар;moxito - chervena strast

250 милилитра сок от нар (най-добре прясно изцеден);

100 милилитра светъл ром;

една купа лед (около 300 грама или по ваш избор);

1 супена ллъжица сок от лайм, най-добре пресен;

сода ;

няколко листа свеж джоджен (по желание).

Приготвяне:

В малък съд смесете захарта с 250 милилитра вода на средно висока температура. Бъркайте енергично, докато захарта се разтвори напълно.

Оставете да поври, докато сиропът е съвсем гъст (около 10 минути са достатъчни).

Махнете от котлона и оставете да изстине напълно. Този сироп може да се съхранява в хладилника около 2 седмици, преди да се използва.

В подходящ стъклен съд смесете около 80 грама от сиропа с леко смачканите листа от джоджен (оставете по 2-3 като украса за всяка чаша). Размачкайте ги още малко с помощта на опакото на дървена лъжица.

Ако ще пропускате подправката в рецептата, директно налейте сока от нар. Добавете и сока от лайм и рома и разбийте добре.

Пригответе чаши –голяма дълбока чаша със столче,  налейте на дъното по малко сода. Сложете лед, като количеството зависи от това, колко силно искате дабъде питието.

Отново разклатете алкохолната смес, налейте в двете чаши по равно и украсете с листа от джоджен.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*