Маронити искат селата си под кипърски гръцки контрол

Маронитската общност на острова изразиха желанието си за връщане на цялата си собственост, след като бъде разрешен кипърският въпрос, заяви парламентарния представител на маронитите, Андонис Хаджирусос. Той бе придружен от маронитския архиепископ Йозеф Суейф на срещна с президента Никос Анастасиадис в президентския дворец, за да обсъдят въпроси, свързани с маронитската общност.

Пред репортери след срещата архиепископ Суейф каза, че е обсъдено връщането на маронитските села Агия Марина и Асоматос на законните им собственици в случай на решение на кипърския проблем.
Той добави, че е много важно за едно малцинство да бъде свързано със земята и църквата си. Кипърските маронити живеят на острова от 1200 години и са неразделна част от историята и културата на Кипър.

Андонис Хаджирусос сподели, че въпреки че маронитската общност има достъп до другите си две села на север – Кармакитис и Карпаша, Агия Марина и Асоматос са под турски военен контрол.
„Понякога получаваме разрешение да посетим църквите там, но двете селища остават във военната зона”, каза той. В случай на споразумение, маронитската общност би искала цялата си собственост, и да се ръководи от кипърската гръцка администрация, както е по Конституцията от 1960г.
Президентът Анастасиадис увери маронитските представители, че ще има предвид искането им, когато се обсъжда въпроса за връщането на имотите

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*