Майките на близнаци и тризнаци в Кипър, вече с по-големи отпуски и обезщетения

Парламентът гласува два закона в четвъртък, които ще позволят майките, родили близнаци да имат допълнителен отпуск по майчинство и надбавки.

Двата закона предвиждат удължаване на отпуска по майчинство с четири седмици за всяко следващо дете и увеличване обезщетение за майчинство по сходен начин от четири седмици за всяко дете при близнаци, тризнаци и т.н.

близнациВ момента, обезщетението за майчинство, което се равнява на 75 на сто от месечните брутните доходи на жената, се изплаща в продължение на 18 последователни седмици и започва най-малко две седмици преди очакваната дата на термина на жената.

Според новоприетия закон, в случай че една жена роди близнаци, отпускът по майчинство и обезщетението ще бъде удължен до 22 седмици и 26 седмици, ако са родени тризнаци.

В допълнение, в пленарната зала гласуваха за включване в определението на понятието “едно семейство-майка”, където една омъжена майка живее сама с най-малко едно дете на издръжка, докато другия родител изтърпява наказание лишаване от свобода за шест месеца или повече.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*