Мавроянис казва сбогом на преговорите за сега

Андреас Мавроянис вероятно е извършил последните си задължения като главен преговарящ за кипърската гръцка страна в преговорите за обединение. Той ще отпътува за Ню Йорк, за да засили кампанията си за позицията на председател на Ансамблеята на ООН.

В сряда Мавроянис проведе може би последната си среща с турския си колега Йоздил Нами, преди да отпътува за Ню Йорк. Във всеки случай, тръгването на Мавроянис отваря въпроса за смяната му като главен преговарящ по преговорите, които навлизат в решителна фаза за главите -територия и гаранции.

През последните няколко седмици медиите излизаха с информация, че говорителят на правителството Никос Христодулидис може да заеме мястото на Мавроянис, а позицията на говорител на правителството да се поеме от говорителят на ДИСИ Продромос Продрому.

Христодулидис не е намерен за коментар. Източници, близки до правителството намекнаха, че позицията на главен преговарящ можеше дори да остане незаета за известно време.

Според други източници, Тумазос Целепис, който беше член на преговарящия екип по време на предишната администрация на АКЕЛ – също е кандидат за главен преговарящ.

Поради системата на ротация, председател на Общото събрание на ООН за 2016-2017г. ще се избере от Азиатско-тихоокеанския регион, който включва и Кипър. Председателството се завърта годишно между Африка, Азия, Източна Европа, Латинска Америка, Карибския басейн и Западна Европа и други държави.

Председателят на Общото събрание не гласува по решенията на ООН, но има контрол върху всички останали аспекти на дискусиите и има огромен престиж.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*