Любопитно и малко известно – Шунгит

Камъкът загадка

Според изчисленията на учените възрастта на шунгита е почти 2 милиарда години. Външно той прилича на каменните въглища, но лежи в най-древните пластове на земната кора, сформирали се тогава, когато на земята не е имало нищо живо. Откъде се е взел този странен камък? Нали по това време на планетата не е имало още гори, от които да се образуват въглеродните съединения: камъни, въглища и т.н. Съществували са само протобактерии, които се намирали в безкислородна атмосфера. И изведнъж – огромни залежи от удивителни минерали… Кой ги е подарил на човека? Защо? Как?

shungit4Отговорът на първите два въпроса е много прост. Бог е предвидил капана, в който ще попадне човекът, благодарение на “успехите” на цивилизацията и е показал изхода. Той е създал шунгита за изцеление, за спасение на живота на земята. Не напразно някои пророци сочат на Север, смятайки го за място -спасение от екологичните беди. Северът, Карелия е единственото в света място, където се намира шунгитът.

В отговор на третия въпрос съществуват няколко теории, обясняващи произхода на шунгита.

На първо място се предполага, че в плитководните заливи на древното море са живеели примитивни микроскопични организми. Морските отлагания, наситени с тези ограничи съставки са послужили за основен материал, от който се е образувал шунгитът.

Според друга, по-екзотична версия шунгитът е част от гигантски метеорит, донесъл на Земята късче от разпадналата се планета Фаетон, планетата, на която е съществувала някога кислородна форма на живот. Именно част от нея е донесъл гигантският къс, образувайки при своето падане местата за раждането на шунгита.

Някои изследователи пък смятат, че формата и структурата на шунгитовите тела имат признаците и особеностите на вулканично вещество.

Но по какъвто и начин да се е появил този минерал, той няма аналог по многообразни лечебни и други качества. Шунгитът лекува, спасява, очиства, оздравява, нормализира, възстановява и дори наторява (Да, да, знаменитият карелски чернозем не е нищо друго освен шунгитов слой. Не случайно сред камъните там се раждат най-едрите картофи в Севера). Неговите качества са удивителни: всичко, което вреди на хората и на живите същества – той убива и поглъща, а всичко, което е полезно – концентрира и възстановява. Учените, изследващи шунгита, в един глас заявяват: това е чудо!

Действа, но как?

Въглеродът и неговите съединения заемат в природата особено положение – както на Земята, така и в Космоса. Съединенията на въглерода ние срещаме навсякъде: в земната кора (въглища, нефт, природен газ и т.н.), в атмосферата, в цветята, дърветата, във всяко живо същество (енергията, необходима на организма се образува в клетките благодарение на окисляването на кислорода). До неотдавна на науката бяха извести три кристални модификации на въглерода: елмаз, графит и карбин. (последният е получен изкуствено). ЕЛМАЗЪТ е супертвърдо кристално вещество, а ГРАФИТЪТ – супермека мазна маса. Руски химици и физици успяха да разслоят графита и да получат от него материал, който реже елмаза като стъкло. Така се появиха (или по-точно бяха открити, защото те винаги са съществували в шунгита) ФУЛЕРЕНИТЕ, за които сега говори целият свят. Откриването на новата форма на съществуването на въглерода бе обявено за сензацията на двадесети век, а новите материали, получени от тази форма – за материалите на двадесет и първия век! А откъде фулерените (получени след толкова усилия по научен път) са се появили в шунгита, засега никой не може да обясни. Това е тайна, както и произходът на самия шунгит.

Освен фулерени, шунгитът съдържа практически цялата Мендеелева таблица. Но на всеки е известно, че не всички химически елементи са полезни за човека. В това се състои и изключителната особеност на този камък – когато се постави във вода, тя поема от него само това, което е полезно за живия организъм.

шунгитова водаШунгитова вода

При контакт на водата с шунгит се образува водно-минерален разтвор, притежаващ уникални лечебни качества, създадени от самата природа, без всякаква химия, без вмешателството на човека. И ценността на това лекарство се потвърждава в продължение на три века.

Шунгитът има и още едно много важно качество – той очиства водата, обеззаразява я, убива чревните бактерии, холерният вибрион, неутрализира примесите от тежки метали, хлорорганичните съединения, нитратите. А известно е, че в наши дни практически в нито едно ъгълче на земното кълбо не може да се намери чиста, здравословна вода, без примеси, без “остатъци от цивилазицията”. А по ръждясалите ни тръби идва не вода, а течност, примесена с огромно количество примеси, бактерии и вируси. За каква живителна сила на водата можем да говорим? Хлорирането на водата е не по-малко вредно от прекалената употреба на алкохол и антибиотици. Хлорираната вода съдържа цял набор от канцерогенни и токсични вещества. Така че лекарите съвсем не са далече от истината като твърдят, че “след като водата премине по ръждясалите тръби, тя може да се смята за оръжие за масово поражение със забавено действие”.

Какъв е тогава изходът? Има два пътя, които не се изключват, а се допълват един друг. Да се пие бутилирана вода от природни източници. Или да се пречиства у дома.

Как да приготвим шунгитова вода?

За тази цел обикновената вода се филтрира или поне се преварява, налива се в стъклен или емайлиран съд и там се пуска едно шунгитово камъче. Само след 30 минути водата придобива изразена бактерицидна активност. Например концентрацията на стрептококите от група Д (ентерококите) се снижава 100 пъти, а стрептококите от група А (възбудителите на остри и хронични инфекции като скарлатина, ангина, импетиго, ектима, ревматизъм, нефрит) – няколкостотин пъти.

Значителни резултати дава използването на шунгитова вода в козметиката: лицето се изчиства, кожата става гладка, опъната, изчезват дребните бръчици, пъпките. Изчезва пърхотът, забележително се подобрява състоянието на косите, дори изчезва ранното побеляване.

Топлата шунгитова вода е великолепно средство за жабурене и инхалации при стоматити, пародонтоза, хрема, бронхит, ангина.

Шунгитовата вода е прекрасно допълнение към празничната трапеза. Тя предотвратява напиването и отлично повлиява махмурлука.

Много полезни са и шунгитовите вани. Те успокояват, свалят стреса, укрепват организма, нормализират съня. Буквално след първата вана изчезват малките драскотини и ранички, а след няколко процедури се решават и по-важни проблеми: следоперационни шевове, екземи, гъбички.

пирамиди шунгит

Шунгитовата пирамида – спасителен оазис в патогенното море

Ако пирамида от шунгит се постави между човека и източника на излъчване (компютър, телевизор, факс) то геопатогенната зона сякаш се разтваря, изчезва, радиусът на действие варира в зависимост от нейния размер. Разбира се, когато домът или офисът е разположен в огромна геопатогенна зона, шунгитът също може да помогне, но в друга модификация, тъй като у дома не можем да сложим огромна пирамида. Тогава се поставят специални постелки с шунгит в цялата стая или жилище или се поставят под леглото специални полиетиленови торбички с шунгитови камъчета. Така се отстранява вредното въздействие на геопатогенното излъчване.

Шунгитът действа освен това и като изолационен материал. Разумните и предприемчиви финландци отдавна са разбрали преимуществата на този материал. Те го изкупуват в огромни количества от Карелия и го използват при строителството на нови домове или реставрацията на стари. Това са специални строителни блокове, в които има шунгит с ниско съдържание на въглерод. Да се живее в жилище, построено от такива блокове е топло, тихо, приятно (не по-лошо отколкото в дървените къщи) смятат финландците.

Лекарите от Военно-медицинската академия в Санкт Петербуг са оборудвали лечебно помещение, облицовано с шунгитови плочки. Ефектът от пребиваването на болните в това помещение надминал очакванията. Само една нощ, прекарана там, донесла неочаквано облекчение на хората със сърдечна недостатъчност и психически разстройства.

шунгит-камъни

Именно това е потресаващото свойство на шунгита: всичко, което е вредно за здравето на човека, за неговата психика, той го поглъща, а му дава това, което е полезно.

Източник: Научно-производствено предприятие “Булман-Шунгит” ЕООД

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*