Лов на вещици или опит за изнудване от СВС

Полицията разпита журналисти на кипърския вестник „Политис” за източниците на информацията за кредитите на депутати, публикувана през март от ежедневника. В нея подробно бе публикуван списък на депутати, които дължат пари на банките и размера на необслужваните им кредити.

Според вестника, в сряда полицията призовава редактора Сотирис Пароутис за разпит в опит да разберат източника, от който изтече списъка за в-к Политис. Очаква се още двама журналисти да бъдат разпитани.

От вестник „Политис” заявяват, че е очевидно, че полицията се опитва да накара журналистите да разкрият източниците си, като ги заплашва с наказателно преследване.

свобода на печата“Разследващите органи изглежда пренебрегват поредица от решения на Европейския съд по правата на човека и на Върховния съд на страната ни, от която става ясно, че свободата на печата е в основата на демократичното общество и представлява необходимо условие за напредъка на индивида и развитие “, казват от Политис.

Вестникът подчертава, че информацията за въпросните заеми е за видни политически личности, а не на обикновени граждани.

В полицейското разследване е започнато след жалба, подадена от независимия депутат Захариас Кулиас, който твърди, че информацията е нарушение на личните данни.

Въпросът възникна през март, след публикуването на списък на депутати и техните заеми в банката на Кипър. В списъка фигурират имената на 37 депутати, като 19 са длъжници на ВоС със заеми за 51,2 млн.евро и още 13 с кредити на стойност 35,3 млн.евро. общото обезпечение на тези кредити възлиза на 47,1 млн.евро. В допълнение, 20 от 37-те депутати са гаранти за заеми на стойност € 72,9 млн.

Христала Георгиаджи, главен управител на СВС заяви пред депутатите, че в момента Великобритания същото по отношение на видни политически лица.

Разярени, депутатите говорят за опит от страна на централната банка да изнудва депутати чрез изтичане на информация в пресата относно техните просрочени задължения по заеми.

Източник CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*