Лимасол в подготовка на КАРНАВАЛ 2016

Карнавалните събития започват още в понеделник, 29-ти февруари

Дългоочакваното събитие се открива официално на трети март. Десет дни градът ще живее с ритмите на карнавалните шествия, концерти и много зрелищни събития, на които всяка година хиляди пристигат в града, за да се включат в събитията или да се повеселят в шумната карнавална атмосфера.

1370x1230xLimassol-Carnival-2015-by-Sergey-Galyonkin-10.jpg.pagespeed.ic.up-RAhoTTr

Limassol-Marina-Carnival-770x300Тази година програмата на Карнавала започва няколко дни по-рано. Още в понеделник, 29 февруари на площада на Марината в Лимасол ще стартират първите карнавални инициативи – шоу концерт, изложба на карнавални костюми и подбрани фотографии от миналогодишния фестивал. Изложбата ще бъде отворена три дни в изложбената зала Тракасол от 3:00 до 20:00ч.

На 1 март от 19:00ч. в кафето на театър Риалто Стелиос Георгиадис ще представи книгата си „История на карнавала в Лимасол”. Вход свободен.

10007739-LIMASSOL-CYPRUS-MARCH-6-Dancers-at-Carnival-Parade-on-March-6-2011-in-Limassol-Cyprus--Stock-Photo

2 март – От 18:30 ч. в Художествена галерия „Теомариа” ще се открие изложбата на Вера Евтимиу. Събитието се провежда за осма поредна година. Ще има и семинари за изработването на керамични и хартиени маски от 2-ри до 12 март.

В Art Studio 55 на Площада на героите ще има още една действаща изложба, посветена на карнавала в града, която ще бъде отворена от 2-ри до 10-ти март с работно време: 9.30 – 13:00 / 15:00-19:00.

Официалното откриване на фестивала е на 3 март от 11:00 сутринта от кмета на Лимасол, г-н Андреас Христу

Вечерта в 19:00 в града ще влезе Кралицата на Карнавала със своята свита, придружена от кмета на града и членове на общинската управа, придружени от духова музика и други музикални групи.

Пълната програма на карнавала можете да видите на:  http://www.limassolmunicipal.com.cy/carnival/programme_en.html

size-568x0

На трети март тази година се пада и Цикнопемпти. Обичан празник в Кипър и Гърция от малки и големи.

В този ден по улиците на Кипър ще видите цвъртящо месо на скара и със сигурност ще получите покана да опитате от вкусните ароматни мръвки. Не отказвайте! Вземете с усмивка парченце вкусна мръвка, полейте я обилно с чашка Зивания, която също непременно ще ви предложат и благодарете. Такава е традицията.

Традициите на този празник се коренят в древността. Той винаги е 11 дни преди Сирни заговезни или Катара дефтера (Чист понеделник), който тази година е на 14-ти март.

Цикнопемпти е ден на радост, смях, веселие, обилно хапване и много настроение. В този ден „изпращаме” (или се разделяме) мазнините и ароматите на месото.

Весел Карнавал на всички!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*