Лимасолските автобусни шофьори също обявяват стачка

Служителите на автобусната компания ЕМЕЛ в Лимасол заявиха вчера, че ще започнат 24 часова стачка другата седмица, настоявайки, че работодателите им трябва да възстановят заплатите им, съгласно първоначалните им трудови договори.

В съвместно изявление, двата синдиката РЕО и SEK казаха, че компанията не е спазила своята част от сделката по отношение на споразумението на труда, датиращо до 2014 г., според което работниците и служителите са дали съгласие за временни отстъпки от техните заплати и обезщетения, при условие да бъдат възстановени през 2016.

“Споразумението, изтече на 31 декември, 2015 г. и компанията имаше задължението да се върне към първоначалните договори,” се казва в изявлението.

Синдикатите заявиха, че усилията за възстановяване на ползите започнаха през октомври, но че не са били успешни, като по този начин плащанията  през януари т.г. продължават по старата схема (с намалени ставки).

Ако Транспортното министерство или фирмата ЕМЕЛ поемат инициативата за разрешаване на проблема, служителите и синдикатите ще преразгледат решението си. В противен случай ще се процедира както е планирано, заяви Янис Тсурис от СЕК.

Стачката на шофьорите на фирма ЕМЕЛ е аналогична и със същите искания като на шофьорите от фирма „Зенон” в Ларнака, които от тази сряда стачкуват за неопределено време.

Ръководителят на парламентарната комисия по транспорта, Андонис Aнтониу заяви, че проблемите във фирма Zenon ще бъдат обсъдени или от неговата комисия или от работната комисия на Парламента, или съвместно от двете.

Транспортният министър Мариос Деметриадис заяви пред депутатите, че той е информирал всички автобусни компании, че трябва от началото на 2016-та да се върнат към старите тарифи на заплащане, защото повече от 50% се финансират от държавата, а фирма „Зенон” получава 90% държавно финансиране.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*