Летище Ататюрк окървавено

Препоръчваме на всички наши сънародници, пътуващи за отпуски от Кипър през окупираните територии, а след това от Истанбул за България да размислят сериозно. Първо, че излизането от Кипър през окупираните територии се счита за незаконно, второ – че е особено опасно! 

 

Камикадзета се взривиха на Международното летище Ататюрк в Истанбул

2111116344В резултат на покушението загинаха 38 души, а още 147 са ранени.

Нито една от експлозиите не е станала в самата сграда на терминала.

Първият атентатор се е взривил на тротоара до сградата, втори, точно пред портала за проверка на влизащите. Трети е открил огън и се е взривил, след като е бил прострелян от служител на реда.

Единият от мъжете привлякъл внимание, защото бил с дебел шлифер, нетипичен за жегите в Турция. Полицията започнала да го наблюдава, но когато тръгнали след него, той се взривил. Последвали още два взрива – от другите двама терористи.

Полицията стреля срещу тримата самоубийствени атентатори.

Турските власти заявиха, че камикадзетата са пристигнали не аерогарата с такси. Заговори се и за четвърти атентатор, но няма официална информация до момента.

Повечето загинали са турски граждани. Сред жертвите има и чужденци, а в момента се изяснява самоличността им.

f99109f0cbfe004d55c6e60babec41ffНяма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно министерство. По това време е нямало полети от и за България.

Очевидци съобщават, че след взривовете е настъпила паника и хаос на летището. Хората започнали да бягат:

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм разкри, че действията на атентаторите сочат властите към „Ислямска държава“, но все още няма официално потвърждение.

За часове работата на летището, което е едно от най-охраняваните и натоварени в света, беше преустановена. Полетите се пренасочваха.

Един от пренасочените самолети кацна на летище София.

Редовният полет от София за Истанбул пък беше пренасочен към Измир.

Към момента работата на летището е възобновена и са разрешени както излитанията, така и кацанията на територията на летището.

Въпреки това два от полетите от София към Истанбул, които трябваше да излетят днес преди обяд са отменени от турска страна

Все още няма информация дали ще излетят и другите два довечера.

Гръцката авиокомпания “Иджиън еърлайнс” пък анулира или сменя билети за полети от и за Истанбул. От авиокомпанията призоваха сънародниците си да анулират полетите до там поне до 6-ти юли.

Турският президент Ердоган заяви, че атаката, „която беше извършена по време на свещения месец Рамадан, показва, че тероризмът удря без оглед на вяра и ценности“.

Парламентът започна работата си с минута мълчание, в памет на загиналите в атентата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредено да се оказва помощ на всички сънародници.

Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд коментира, че е „шокиран“ от извършеното нападение:

„Готови сме да окажем помощ на Турция“, категоричен е Хамънд.

Съпричастност изразиха и германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, както и още десетки държавни лидери.

Много от сънародниците ни използват именно това летище, за да се върнат от Щатите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*