Лекари бягат от държавните болници в Кипър

Държавните лекари напускат сектора, като така се създават сериозни проблеми за работата на държавните болници и се застрашава общественото здраве.

Ръководителят на медицинските служби към Министерството на здравеопазването, каза, че отиването на държавните лекари в частния сектор не е нищо ново. Според Петрос Матсас това създава сериозни проблеми за нормалното функциониране на държавните болници.

лекариТой каза, че има ограничения за набиране на персонал, дори и в случаите на бременност или дългосрочен отпуск по болест.
„Така че, ние не може да запълним празнините в нашите болници веднага, а така възникват проблеми, при обслужването на пациентите се увеличава времето за изчакване и извършване на хирургични процедури”. Матсас заяви, че той може само да прилага натиск на министерствата на здравеопазването и на финансите, които трябва да решат проблема. Според него, много доктори предпочитат частния сектор, защото там условията и заплащането е много по-добро.

„Една хирургична процедура в частна клиника може да покрие месечната заплата от държавната болница”, каза той. „Ние не може да принудим специалистите да останат”. Нашето желание е да можем да заменим напускащите лекари, но последната дума има министерството на финансите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*