Лекарите са оптимисти за живота на Божидар, но все още състоянието му е тежко

Състоянието на българинът Божидар Марков е овладяно, що се отнася до спуканата аневризма и излива в главата, с които младежът бе транспортиран от Кипър. В разговор с неговата майка узнахме, че двете операции, които са му направени в България още на следващия ден след пристигането му са минали успешно, въпреки опасенията на лекарите и мнението им, че не е получил адекватно лечение в Кипър, което е усложнило състоянието му.

Майката на момчето сподели, че сега в болницата се борят с тежката стафилококова инфекция, с която Божидар е дошъл от Кипър и за която не са били взети никакви мерки, въпреки индикациите за този проблем. Тя е засегнала белия дроб, коремната област и бъбреците на Божидар. Лекарите се опитват да овладеят ситуацията медикаментозно, тъй като е важно и да се щади отслабналия организъм на момчето.

Както вече писа “Българският Вестник” Божидар Марков бе транспортиран до България и опериран в Болница “Токуда”.

В началото на декември миналата година младият мъж, който по това време е в Кипър, изпада в тежка криза, заради спукана аневризма в мозъка. Взет е по спешност в болницата в Никозия и е настанен в интензивно отделение. Около 10 дни по-късно Божидар изпада в кома. Направена му е операция, но тя не довежда до подобряване на състоянието му. В търсене на вариант за лечението му семейството решава да транспортира Божидар обратно в България.

Със събраните документи майката на младия мъж се завръща у нас и започва обикаляне по болниците. С лечението на Божидар се ангажират единствено лекари от болница “Токуда” в София. Със съдействието на консула на страната ни в Кипър, Николай Караиванов, и след няколко отказа, Божидар все пак е качен на самолет и превозен до Солун, където го поема линейка на болницата.

За да подпомогнат финансово лечението на младия мъж близките и приятелите му са разкрили банкова сметка. Всеки желаещ да дари може да го направи и в една от големите хранителни вериги в Стара Загора. Към кампанията се присъединяват и от ансамбъл “Загорче”, които събраха близо 3 хиляди лева на благотворителен концерт на 10 март, проведен в залата на Държавен куклен театър, Стара Загора. Ръководството на театъра е предоставило залата безвъзмездно.  За да се покрият част от разходите за болница и транспорт са нужни общо 13 хиляди лева. Децата от ансамбъл “Загорче” излязоха на сцената и танцуваха за здравето на Божидар, който също е бил техен член.

До този момент единствената платена сума от семейството е в размер на 2196 евро. Толкова е струвал самолетния билет на Божидар от Никозия до Солун. Предстои да бъдат заплатени разходите за медицински екип, придружавал младият мъж от Солун до София (500 лева), линейката, с която е транспортиран (между 1000 и 1200 лева) и поне 7280 лева за материали за операцията. Престоят на Божидар в болницата е поет от здравната каса по клинична пътека, тъй като младият мъж е здравно осигурен както у нас, така и в Кипър.

Желаещите да помогнат Божидар могат да го направят и на дарителските сметки:

в евро:

IBAN:BG69RZBB91551434920509
BIC: RZBBBGSF
Титуляр: Божидар Мартинов Марков
Основание: Дарение

в лева:

IBAN:BG28RZBB91551034920504
BIC:RZBBBGSF
Титуляр: Божидар Мартинов Марков
Основание: Дарение
Както и в PayPal: bozhidar.m.markov@gmail.com

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*