Красотата ще спаси света

Или Великденско Чудо с Ангел Михайлов

“Красотата ще спаси света”

Казал го е Достоевски. И още: „Хората, хората – те са най-важното. Те са по-ценни от парите”!

Точно затова искам да поговорим днес, на този Светъл ден Цветница 2020 година.

Миналата вечер в късните часове ми позвъни Ангел Михайлов от Лимасол. Знаем го като Ангел художника или само Ачо. Дълго време не бяхме се чували и виждали. Останах изненадана от късното позвъняване. И в такъв час, първата мисъл на човек е: Боже, дано да е за добро!

Започна развълнувано:

„Ева, няма да повярваш какво ми се случи! Седни и слушай! Не е за вярване, но стана нещо изключително! Получих един SMS преди малко от познато момче, Ливиос се казва, кипърче, с което работихме известно време в склада на един голям магазин. Знаеше, че съм художник и че съм временно при тях. Говорихме, шегувахме се, някой виц… и толкова. Никога не е виждал работата ми като художник, не е идвал в ателието ми.

Та да си дойдем на думата със SMS-са. Пише ми, че получил от фирмата великденски бонус от 150 евро и решил да ми го подари. Да си купя материали, бои, лакове, неща които ми трябват в работата. Знаел, че хората на изкуството нямат подкрепата на държавата, че така било навсякъде по света и той решил да даде своя принос за изкуството и красотата!

Мили Боже, онемях! Не знаех къде се намирам! Случва се за първи път в живота ми! Едно местно момче, което дори не е виждало нито една моя картина, прави такъв жест към изкуството! С мисълта, че творците не бива да спираме да работим и създаваме красота! Един обикновен човек! Работник! Може утре да няма пари да си плати наема! Просто Чудо!

Казват, че по Коледа се случват чудеса! А аз ще добавя, че това беше моето Великденско чудо! Има символика в това! Винаги търся и намирам знаци в различни случки и събития. Дни преди християнския свят да преживее за пореден път Възкресение Христово, един Човек мисли за изкуството и красотата, за това, което ще остане от нас и след нас!

Пожелавам на всички хора на Земята доброта, сърцатост, съпричастност, духовност, вяра и извисение!

Бог да е с нас!“

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*