„Кралят е мъртъв, Да живее кралят”!

Отбелязваме 37 години от смъртта на Елвис Пресли

Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното,смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Често е определян като „Краля на рокендрола”или просто „Краля”.

Пресли тръгва по пътя на музиката през 1954 година и бързо става известен в цялата страна, като прави известна сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на миналия век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 година подновява концертната си дейност, до смъртта си през 1977 година.

Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата.Не е чудно обаче, че много от феновете му смятат, че този Крал все още е жив и всяка година, макар и вече все по-рядко, се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а и отвъд Атлантика.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка.Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места.Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.

 

Малко известно

33 години след смъртта на легендата Елвис Пресли, неговият личен лекар издаде книгата „Кралят и доктор Ник“, в която описва истинската причина за смъртта на легендарния певец. Когато през 1977 година намират Пресли мъртъв до ваната, доктор Ник Никопулос е бил първият, който пристигнал. Той е предположил, че смъртта е настъпила заради нарушена сърдечна дейност, която може да се получи заради зависимостта на певеца от наркотиците. Диагнозата „аритмия“ е била оповестена като окончателна. Но, д-р Ник през всичките тези години е изследвал и размишлявал за истинската причина на Краля на рока, който почина на 42 години.

„След като почина Пресли аз не бях сигурен в точната причина за смъртта му, затова продължих да изследвам и да правя анализи. Консултирах се с мои колеги от много краища на света“. Лекарят е установил, че причината е в правото черво- при Пресли то е било разширено до 5-6 сантиметра, като допустимия размер е 2-3 см. „Ние открихме храна, която е била в стомаха на певеца повече от четири или пет месеца, заради лоша стомашна проводимост“, пише докторът.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*