Концерт-спектакъл „Българийо, копнеж мой”

Благодарим ви Венера, Маестро, Юли и Моника за прекрасното изживяване!

С прекрасен концерт на сопраното Венера Мелеки и Маестро Мирослав Господинов бе сложено началото на предстоящите зимни празници за българската общност в Кипър.

Дечица в национални носии от българското училище „Родна стряха“ в Арадипу посрещнаха гостите по стара българска традиция с хляб и сол.

В прекрасна симбиоза, актрисите Моника Мелеки и Юлия Бациева откриха събитието със стихове на поетесата ни Василка Хаджипапа, редувани с изпълнения на български класици от Венера Мелеки, със съпровод на пиано от Маестро Мирослав Господинов.

Опера, стихове, нежна музика, балет…, изпълнени с толкова копнеж и любов,  красота, за която залата на театъра се оказа голяма.

Не смея да коментирам защо българите на острова не проявиха интерес към първото събитие, оповестяващо откриването на Българският театър в Кипър „Храмът на Мелпомена“. Трябваше да бъде силно, възторжено, грандиозно… Редуваха се чувства и емоции, носталгия, тъга, сълзи, копнеж по нещо далечно и … позабравено.

Днес беше ден за размисъл. Народът ни ще избира за шести път президент… Цял ден не можах да събера няколко изречения, за да благодаря за тази красива вечер, в която се чувствах по-самотно от всякога…

Повече, откакто преди 16 години стъпвайки за първи път в Кипър, сама, без да познавам някой, без информация за действащи български организации, без интернет и фейсбук, съвсем сама, като дърво без корен. За тези 16 години се случиха толкова красиви неща, свърши се толкова много работа, която ни вдъхновяваше и караше да продължим.

Но тази вечер се питам (в деня за размисъл), за какво ни е пети президент, ще го оценим ли, след като не можем да оценим това, което постигнахме в една далечна и чужда страна… Къде се покриха дейните българи, културтрегерите, водачите на седем-осемте български организации на острова, учителите, интелигенцията ни? Какво им стана, толкова ли е трудно да подкрепиш, да аплодираш, да се зарадваш на труда и постиженията на другия?!? Какво се промени, та сме толкова далеч, въпреки кратките разстояния?

Стана дълго, тъжно, носталгично…, а исках само да благодаря на тези прекрасни творци, които години наред са стожерите на българското изкуство и култура на острова, гордост за родината ни.

В петък, на 11 ноември от 20:30 часа отново ще сме в театър „Скала“, за откриването и премиерата на БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР В КИПЪР!

Ние ще сме там! А вие скъпи сънародници?!?

Ще ви очакваме отново с хляб и сол!

Елате, ще има с какво да се гордеете и да си спомняте!

Моника, Юлия, пожелаваме ви успех, радостни сълзи и многобройна благодарна публика!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*