Концерт „Българска Магия“ в Лимасол

Българска реч, български песни и танци огласяха двора на „Техники сколио”- Лимасол, много преди началото на Концерта „Българска Магия” – подготвен от новосъздадения ансамбъл, ръководството и възпитаниците на Българското Неделно училище „Св.Климент Охридски” гр.Лимасол

3Поводът е първата годишнина на Ансамбъл „Българска Магия“ и поредната завършена успешна година на нашите български деца. Повод! Мисля си, че ние, българите и кипърците си приличаме по това – че винаги можем да намерим повод да изпеем някоя песен и тропнем едно хоро – защото носим еднакво широки души – и това е хубавото и общото помежду ни.

Преди година се събират съмишленици и професионални танцьори от Лимасол с идеята да покажат на обществеността и общността ни красотата на българския фолклор. С много любов подготвят и детския състав към училището. До момента Ансамбъла е участвал в много и различни прояви на българската общност и града. Програмата за този концерт бе подготвена от Теодоси Теодисиев, художествен ръководител на ансамбъла.

И как по друг начин да наречем този концерт – освен любов, красота, късче магия от вечния български огън, запален преди хилядолетия от предците ни в дебрите на Странджа, песните които и днес носи протяжното ехо на Пиринските ливади, буйният танц на равна Добруджа или пък красотата на Шопската темпераментност – всичко това се изрича в една дума България!

4С Български хляб и шарена сол посрещаха своите гости българските деца, тъй както навремето бабите ни са срещали скъпите си гости и освободителите ни – една отколешна българска традиция, останала и до днес, и предавана като ценна реликва на поколенията.

Буйни танци се извиха от танцьорите на ансамбъл „Българска Магия” – Лимасол и техните гости – колегите им от Ансамбъл „Българи” в Ларнака – един утвърден и почитан състав на острова. Поздрав отправи и Мими Николова – с красивия си глас и специално подбран репертоар от песенната съкровищница на България.

И една след друга се заредиха песни , като „Изгряла месечинка”, „Мятало Ленче Ябълка”, „Бащината къща”, „Лудо – младо, сън засънило” – песни които остават, стоплят и радват душата, защото са от онези вечни песни на България, и докато ги има тях, ще ни има и нас като народ,  където и да сме по света. Ние сме Българи!

В залата присъстваха родители и приятели на децата, учители и преподаватели от другите Български училища на острова, като държа да отбележа и много кипърски граждани, които не се удържаха накрая и се хванаха на хубавото българско право хоро, под звуците на песента „Бях пил вино ем ракия” – отново поднесена с майсторство и емоционалност от певицата Мими Николова и двата ансамбъла.

С една дума: В Лимасол тази вечер пя и танцува България!

Пяхме заедно и ние от екипа на „Българският Вестник в Кипър” – и дай Боже още такива щастливи поводи да ни събират с песен , хляб и сол.

Благодарност към организатори и танцьори за невероятното преживяване! От сърце им пожелаваме големи сцени и благодарна публика

Пожелания за незабравима ваканция към всички наши дечица!

Добрин Добрев

снимки: Нели Делчева

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*