Конфликтът между Русия и Турция скара наши депутати

Напрежението тръгна заради декларация на ДПС по темата в десет точки

Напрежение у нас заради конфликта между Русия и Турция. В парламента бяха поставени разделителни линии по отношение на инцидента, съобщи Нова ТВ.

Напрежението тръгна заради декларация на ДПС по темата в десет точки.

Това е и първата официална позиция на българска политическа сила от вчерашния инцидент насам, а в нея недвусмислено се защитава Турция и се критикува Русия за свалянето на самолета.

Това подразни Левицата в лицето на БСП и те бойкотираха речта на Лютви Местан с демонстративно напускане на пленарната зала. Върнаха се, за да чуят какво ще отговори собствения им представител Янаки Стоилов от трибуната. А от ДПС си го върнаха като също напуснаха пленарната зала.

„Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Република Турция многократно. Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава член на НАТО, е нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз.

Участието във военни действия, на която и да е държава срещу ИДИЛ, не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад. Режимът на Башар Асад не може да бъде участник в противодействието срещу ИДИЛ”, обяви от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Никоя държава не може да претендира за някакъв контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. Ясно е, че в Сирия отдавна се води въоръжена гражданска война. Изискваме българският парламент и правителство да имат това съзнание, че за България тези конфликти също създават потенциални опасности.

Възниква и въпросът, когато се водят военни действия, по кои правила на войната е допустимо да бъдат разстрелвани пилоти, които са се спасили от падащия самолет”, попита от трибуната Янаки Стоилов от БСП.

И още една тема, по която депутатите се разделиха – дали страната ни трябва да се придържа към официалните позиции на НАТО и ЕС в този случай, или напротив, да излезе със собствена национална позиция, а това предстои да се реши.

Източник: NovaNews.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*