Конференция на тема безопасен интернет в Лимасол

Какво е безопасен интернет и знаем ли опасностите, които ни дебнат в мрежата? Знаем ли как да се предпазим и защитим? А ако вече имаме проблем, знаем ли към кого да се обърнем?

1-1На 15 март (вторник) в сградата на СЕК Лимасол ще се проведе конференция на тема „Нека интернет стане по-безопасно място за всички”. Това е съвместна и много полезна инициатива между СЕК  Лимасол и Institute of  Neuroscience  and Technology Limassol и проявата се организира в рамките на Световния ден за безопасен интернет.

Събитието се провежда под егидата на Министерството на енергетиката , търговията, промишлеността и туризма и  Дигиталния шампион на Кипър – д-р Стелиос  Химона.  На Конференцията ще бъде представена информация относно правната рамка за киберпрестъпления в нашата страната, както и рисковете и начините за профилактика на интернет потребителите. Цялата презентация, въпроси и отговори ще бъдат на български език. Лектор на събитието е д-р Луиза Шахбазиян – заместник  координатор – Bulgarian Safer Internet Centre at Applied Research and Communications Fund  и е отворена за българската общност на острова.Организаторите канят всички българи и ученици на събитието, което ще започне от 18:00 часа.

26747Какво е безопасен интернет и знаем ли опасностите, които ни дебнат в мрежата?

В повечето случаи не знаем кой стои срещу нас в мрежата на глобалното пространство, като изключим приятелите, съучениците, роднини, съседи. В повечето случаи приемаме поканата за приятелство във Фейсбук, без да се замисляме кого всъщност приемаме в своята малка общност, с която споделяме снимки, лични преживявания и данни. Само и само да се похвалим, че в социалните мрежи имаме 200, 2000 или 20 хиляди приятели.

А дали всички са приятели?

През последните години зачестиха случаите на педофилия, изнудване чрез снимки или видео от стената на потърпевшия, неприлични предложения, трафик на хора, агресия в нета, която от виртуалното пространство преминава в реалното… Киберпрестъпниците са умни и нагли, можещи и знаещи и в повечето случаи децата, а и ние големите, не знаем как да се опазим или защитим от тях.

184_safe_internetДанните показват, че всяко пето дете е обект на тормоз в социалните мрежи. В над 80 на сто от случаите онлайн тормозът е за забавление от връстници. А най-потърпевши от това са момичетата.

В същото време експертите предупреждават, че сайтовете за запознанства в интернет са един от каналите на трафикантите на хора.

Казват, че „човек се учи докато е жив”! И че мъдростта идва с опита. Но в днешно време знаем ли какъв опит имат децата ни в областта на комуникирането в социалната мрежа? Не, не знаем! Тъкмо защото ние самите нямаме достатъчно време да комуникираме на живо с тях.

Ако искате да научите нещо ново и полезно, което ще опази вас и децата ви от настоящи и бъдещи неприятности и изненади, елате. Доведете и децата си, които вече смело сърфират в мрежата, лайкват, коментират, без да знаят какво би могъл да им донесе един лайк повече.

Със сигурност няма да е изгубено време! Очакваме ви!

Вход свободен.

1

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*