Консулт: Има ли определени изисквания при пътуване на деца, български граждани в чужбина?

Ваканциите започнаха и десетки български деца, живеещи в Кипър се отправят към България за дългоочакваната ваканция.

Всеки ден получаваме десетки запитвания какво трябва да се направи, за да изпратите детето си при баба и дядо или при другия родител, който не е в Кипър.

1-dКакво трябва да знаете, преди да изпратите детето в България или друга страна

Децата могат да пътуват в чужбина без придружител, но само със съгласието на родителите, което се удостоверява чрез нотариално заверена декларация, подписана и от двамата.

Детето трябва да разполага с валиден паспорт и по време на изпращането и посрещането трябва да присъства негов придружител.

Нискотарифни авиокомпании:

При тях децата не могат да пътуват без придружител, както и не се предлага възможност за наемане на такъв. Всеки превозвач има различни правила за превоз на деца..

Ето правилата за някои от тях:

Ryanair – деца под 16 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години.

Wizz Air – деца под 14 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години. Лица на 14 или 15 години могат да пътуват сами, но не могат да бъдат придружители на по-малки от тях.

easyJet – деца под 14 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години.

Редовни авиокомпании:

Някои редовни авиолинии предлагат услугата “придружител” – за транспортиране на деца срещу фиксирана сума или % от цената на билета.

Родителите или настойниците трябва да попълнят на гишето за регистрация на летището формуляр, който съдържа заявление за транспортиране и имената на упълномощеното лице, което ще посрещне детето.

Специално избран служител ще бъде с детето през цялото време от приемането му на гишето до предаването му на посоченото лице (възможно е служителят да не бъде един и същ за цялото пътуване). Ако полетът е с прекачване, децата изчакват в обособени трансферни зони, където имат достъп до играчки, музикални и телевизионни програми.
Децата, които пътуват под надзора на служител, трябва да са поне на 4, а при някои превозвачи и на 5 годишна възраст. Авиокомпаниите могат да налагат и допълнителни рестрикции за някои маршрути (за някои полети възрастовата граница може да е и по-висока).

Правилата за пътуване на деца без придружител са строго индивидуални за всеки превозвач и е необходимо да направите проверка преди да резервирате полета.

Информацията, че детето ще пътува без придружител, трябва да бъде предоставена предварително (най-добре още по време на резервацията).

Броят на деца, които могат да пътуват без придружител за определен полет, е ограничен и превозвачът може да откаже резервацията. Ако сте резервирали такъв билет, се уверете, че вашето дете е добре подготвено:

  • Притежава валиден паспорт
    • Има разпечатка на потвърждението
    • Има подходяща виза (ако е необходима)

 

decaИзвеждането на деца под 18 години извън България, без съответното разрешение (декларация) на другия родител, или съответното съдебно решение за лишаване на другия родител от родителски права се квалифицира като криминално престъпление.

При пътуване на единия от родителите с деца е необходимо, той да се снабди с декларация (разрешение) от другия родител, настойник, попечители или съдебно решение по отношение на другия родител или пътувания. В случай, че се съмнявате потърсете съвет на адвокат. Видовете декларации при пътуване с деца можете да изтеглите от рубриката “Консулски услуги”, подзаглавие “Формуляри”. http://www.mfa.bg/bg/pages/55/index.html

Страната, за която пътувате, може да има различни изисквания по отношение на документите необходими при пътуване с деца.

Възможно е да се изисква да бъде представена декларация от двамата родители, настойници или лица, на които са предоставени родителските права върху децата.

Възможно е да се изисква документ, доказващ родствена връзка или документ за право да съпровождате непълнолетно лице.

Следва да имате предвид, че различните страни имат различна интерпретация за граничната възраст за пълнолетие.

За изясняване на подобни въпроси е необходимо да се свържете с посолството или консулството на съответната държава, която смятате да посетите.

Нужно е също така да изясните изискванията на транспортната компания, по отношение на документите, които следва да бъдат представени при пътуване с деца.

За контакти:

Посолство на Република България в Никозия
Адрес: 13, Konstantinou Paleologou, 2406, Engomi, Nicosia
Телефон:
+357 22672740-9
+357 22672486
Факс: +357 22676598
Дежурни телефони в извънработно време:
+357 22 67 27 40
Консулска служба
Работно време:
По, Вт, Чт, Пт, 09.00 – 12.00 ч.
Ср, 14.00 – 17.00 ч.
E-mail: Embassy.Nicosia@mfa.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*