Комунистическата партия на Гърция оттегли подкрепата си за двуобщностна, двузонална федерация в Кипър

Ръководството на АКЕЛ е шокирано след като Комунистическата партия на Гърция (ККЕ), с която имат тесни връзки повече от половин век, оттегли подкрепата си за двуобщностна, двузонална федерация в Кипър.

Cyprus_map_UPПоложението е усложнено от лидера на партията за Солидарност Елени Теохару, която съобщи, че е напълно съгласна с позицията на ККЕ и ще потърсят среща с тях. АКЕЛ е единствената политическа партия, заедно с управляващата ДИСИ, напълно подкрепящи настоящите преговори, но са били учудени, когато ККЕ обяви оттеглянето си за подкрепа на преговорите, упреквайки НАТО в държавна намеса и западен империализъм. „Ние вярваме, че двузоналната федерация не гарантира един суверенитет, едно гражданство“ казаха от ККЕ. „Две съставни членки, представляват конфедеративно решение“. Те подкрепят изтеглянето на всички турски войници и заселници, връщане на всички бежанци по домовете им и затварянето на британските бази.

Теохарус направи изявление, че е изпратила писмо до ККЕ, което коментира така: „Аз ги информирам, че сме напълно съгласни с техните позиции и бихме искали среща, за да обсъдим конкретните позиции по-широко.

„Комунистическата партия на Гърция подкрепя правата на кипърския народ и вижда, че прословутата двузонална, двуобщностна федерация ще раздели Кипър и неговите хора завинаги, и ще го направи протекторат на фашистки турски режим“. Не е известно дали решението на гръцката комунистическа партия е по някакъв начин свързано с Москва, имайки предвид, че много анализатори смятат, че Русия би предпочела Кипър да остане разделен в интерес на собствените си стратегически интереси.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*