Комарите в Ларнака

„Комарите не са комари, а безвредни насекоми…”,

ни успокоява гръцкия експерт

ΛΑΡΝΑΚΑ29Вчера в Ларнака в общината се проведе заседание на здравните служби на Министерството на здравеопазването, Община Ларнака и специалистът експертът от Гърция, Спирос Мурелатос, поканен специално за консулт за справяне с проблема за летящите насекоми, които вечер създават неудобство на хиляди хора и туризма.

Експертът отбеляза, че проблемът с комарите е бил третиран правилно от  властите, като посочва, че рояците насекоми във въздуха на града не са комари, а безвредни мушици.

Г-н Мурелатос, президент на Европейската асоциация за контрол на комарите, обясни, че приличащите на комари мушици, не са комари и не се хранят с кръв. И не представляват риск за човешкото здраве, за разлика от комарите, които могат да създадат сериозни проблеми. Експертът заяви, че насекомите са правилно третирани до момента, но все още сравнително ниските температури на въздуха създават предпоставка за тяхното размножаване. Обясни още, че с повишаване на дневните температури насекомите сами ще изчезнат.

Битката с насекомите няма да спре, Общината ще продължи с пръсканията от въздуха и сушата, като ще използва биологични препарати.

Оказва се, че този вид насекоми, които живеят около водата и езерата, са по-устойчиви на препаратите и битката с тях е по-трудна, отколкото с комарите.

Остава да чакаме покачване на температурите, които ще доведат до изчезването им, а дотогава облаците от упорити гадинки ще ни връхлитат, досаждат и жилят, както те си знаят…

bileti-444

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*