Ковид-19: Правителството разширява схемите за държавна подкрепа

Кабинетът реши да удължи редица програми, предназначени да смекчат последиците от коронавирусната криза до края на октомври, заяви министърът на труда Зета Емилианиду в четвъртък, 03/09/2020.

Първите мерки за подкрепа на работниците и бизнеса бяха обявени на 16 март, тъй като островът навлезе в период на ограничения, предназначени да спрат разпространението на коронавируса.

Действащите сега мерки за подкрепа на бранша на хотелиерите бяха удължени до края на октомври, включващи 60% субсидия на работниците, при условие, че в бизнеса се наблюдава намаляване на оборотите с над 40%.

Правителството ще продължи да подкрепя дейности, свързани с туризма и бизнеса, като нощни клубове, които остават затворени поради мерките на Covid. Тези фирми ще получават държавна подкрепа, стига да се съгласят да не съкращават персонал до края на годината.

Министърът на труда обяви схеми на стойност 35 млн.евро, които ще се администрират от органа за развитие на човешките ресурси (Анад)

Те включват специални схеми за обучение на работници на стойност 14 милиона евро, започващи в края на октомври. Схемите имат за цел да помогнат на 1000 малки и средни предприятия, които имат значително намаляване на оборота си, да обучават работниците си средно една седмица на месец, като разходите се заплащат от държавата – 12 евро на час за общо 200 часа.

Вторият план за професионално обучение на стойност 7 милиона евро ще се фокусира върху безработни работници от хотелиерския сектор.

Министерството също така планира да приложи схеми за субсидиране на заплатите, за да намали регистрирането на безработни след края на октомври.

Те ще използват Европейския социален фонд и ще включват стимули за набиране на хора без работа на стойност 17 милиона евро; 10 млн.евро в  стимули за насърчаване на заетостта на младежи между 15 и 29 г. и 4 млн.евро за обучение на младежи.

Министър Емилианиду заяви, че държавата е похарчила 50 млн.евро за специални схеми до октомври 2020 г. и очаква да бъдат отпуснати допълнителни 56 млн.евро.

Финансовият министър Константинос Петридес заяви, че правителството е внедрило около 60 схеми в три фази, отнасящи се до пет основни категории: защита на доходите на работниците, подкрепа на уязвими групи от населението, подкрепа на здравния сектор, подкрепа на кредитополучателите и подкрепа на бизнеса.

По време на пресконференцията с със соц.министър Зета Емилианидду, министърът на финансите заяви, че рецесията през второто тримесечие на годината – период, в който се наблюдават ограничителни мерки и пълно блокиране – е нараснала до 11,9% спрямо 5,5% през първото тримесечие.

Източник: Cyprus Mail

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*