Кметът на Ларнака иска петролните компании да останат

След гласуване миналия месец, общинският съвет блокира петролните компании да разширят своите договори в Ларнака, а сега кмета на града се опитва да получи повторно гласуване. Той твърди, че общинският съвет трябва да преразгледа въпроса в светлината на едно ново развитие на града. Андреас Луруджатис спомена, че националната стратегия в областта на енергетиката, туризма, а дори и перспективата за създаване на дистанционна програма към Университета в Кипър дават основание на още един кръг от дискусии.

По държавната телевизия кметът на Ларнака съобщи, че все пак той е поканил фирмите ENI, Noble, и Total на преговори. Той каза, че общината е отворена за бизнес, стига това да не окаже негативно влияние върху туризма. Въпреки, че Лурутжатис се бори да запази Ларнака отворена за бизнес, ExxonMobil вече са поискали официално разрешение да започнат демонтиране на голяма част от своите съоръжения в близост до пристанището в Ларнака. Искането дойде само седмица, след като на общинския съвет се гласува против удължаване лиценза на Total и ENI за своите проучвателни дейности за добива на въглеводороди. Отрицателният вот на Съвета през февруари е в резултат на протестите на активисти, които се противопоставиха на всякаква промишлена дейност в Ларнака.

Други смятат, че това ще навреди на града, а и много хора ще загубят работата си.

Транспортният министър Мариос Деметриадис посочи, че тези компании, петролни гиганти искат да работят на сигурно и са уморени от места, където има много несигурност. Пристанището в Лимасол е алтернатива, ако компаниите решат да се преместят там.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*