Кметовете на Протарас и Агия Напа съзират конспирация в забавянето на проекти

проект пристанище Агия Напа

Бизнес интереси и хора във властта от държавните служби са зад непрестанните забавяния на строителството на яхтените пристанища в Агия Напа и Протарас, заявиха двамата кметове във вторник

Кметовете видяха заговор за създаване на пречки по проектите, като търговския комитет на Парламента обеща да приложи натиск върху властите.

“Няма и най-малък напредък, именно защото държавните служби работят за интересите на други два конкуриращи се проекта, които не са жизнеспособни,” заяви Кириакос Хаджиянис от ДИСИ пред репортери.

Разбира се, той имаше предвид яхтените пристанища в Лимасол и Ларнака. Изводът е, че са замесени личните интереси на определени кръгове, преди яхтените пристанища Агия Напа и Протарас да се придвижат напред.

Депутатът говори и за “некомпетентност” и “неприемливо поведение” на ангажираните държавни агенции, които продължават да поставят нови условия и искания за повече подкрепяща документация за проектите за Агия Напа и Протарас.

“Ние помолихме генералния одитор да разследва някои държавни служители, като някои от тях имат имоти в засегнатите райони и не позволяват старта на проектите.”

Захария Захариу от ДИСИ предупреждава, че проектите застрашително изостават от графика, което означава, че се забавя и създаването на нови работни места.

Кметът на Агия Напа, Янис Карусос заяви, че чуждестранен инвеститор вече платил 25 млн.евро още през януари.

Според Карусос, проектът предвижда 600 места за яхти, почивни домове и апартаменти и ще създаде 800 работни места в строителството и ще генерира около 1 милиард евро приходи за правителството в дългосрочен план.

Пристанището в Протарас междувременно се оценява за около € 100 милиона, създавайки стотици работни места, както по време на строителството, така и когато пристанището е готово за експлоатация.

Кметът на Паралимни, Теодорос Пирилис се оплака, че от кабинета на главния прокурор се бави издаването на правно становище относно тръжните документи.

Той постави ултиматум: “Ако до 30 юни президентът не е в състояние да обяви проекта, ние ще тълкуваме протакането като наличие на скрити интереси.”

По проекта за Агия Напа е осигурено разрешение за частта от проекта на сушата.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*