Кипър: COVID 19, новините от 20 март

Кипър е в извънредно положение

Осем нови случая с коронавирус бяха потвърдени в петък – 20/03/2020 от здравното министерство, като половината от тях са здравни специалисти.

От осемте нови потвърдени случая, три са здравни специалисти в болница Пафос и един в болница в Лимасол. Друг случай засяга служител в болницата в Лимасол, който не е лекар или медицинска сестра.

Останалите три се отнасят за контакти на лица, които вече са с положителен тест за Covid-19. Двама от тях са членове на едно и също семейство.

Това довежда общото число до 75.

*

Министърът на здравеопазването Константинос Йоано каза днес, че Кипър е в извънредно положение, отправяйки  призив към обществото да следва инструкциите и хората да си останат у дома, мярка, абсолютно необходима за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

„Ние сме в извънредно положение“, каза той на пресконференция. „Хората трябва да се подчиняват на инструкциите.“

Йоано каза, че въпреки многократните молби, се наблюдава, че хората не спазват инструкциите да останат у дома.

Той предупреди, че правителството ще бъде принудено да предприеме по-драстични мерки, ако хората не се подчинят.

*

Нов номер за информация за коронавирус

Здравното министерство обяви в петък работата на нов кол център – 1412 – за информация за коронавируса.

Горещата линия 1412 е в допълнение към 1450, създадена да предоставя на обществеността информация за вируса.

Новият номер ще работи между 8 и 20 часа.

Министерството заяви, че 1420 остава в експлоатация единствено за подаване на симптоми.

*

Хиляда и седемстотин заявления бяха подадени в онлайн платформата на Министерството на образованието през първия час от нейното функциониране за изплащане на надбавка от 750 евро за кипърски студенти, които учат в чужбина, които ще останат в страната си на обучение поради извънредните мерки за справяне с пандемията.

Напливът е причинил технически проблеми на платформата, но срока за кандидатстване е до 22 април 2020 година.

Студентите от гръцките военни училища също имат право да кандидатстват.

*

Пафос: Общината създаде екип, който да следи за прилагане на мерките срещу коронавирус

Община Пафос призова гражданите да докладват всеки бизнес или събирания, които противоречат на мерките, обявени от държавата за ограничаване на разпространението на коронавирус.

В координация с полицията, общински екип от 10 служители, водени от общински здравен инспектор и полицейски сержант, ще бъде натоварен да следи всекинарушител в кафенета, ресторанти, площади, паркове и др. И да направи подходящи строги препоръки до закононарушители, докато се обажда в полицията.

„Гражданите също се насърчават да участват в този проект, като се обадят или изпратят съобщение на 99 717210 и 99 717157 от 6 до 22 часа, така че екипът да е запознат с всички незаконни и опасни публични събития и да предприеме подходящи действия“, се добавя в изявлението.

*

Изолацията/карантината не е празник

Около 20 хотела досега предлагат настаняване на хора, които се връщат от чужбина, които ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни, заявиха хотелиерите в петък.

Председателят на асоциацията на хотелиерите Харис Лоизидес заяви, че около 20 хотела в целия остров са предложили услугите си, въпреки че броят им може да се увеличи в зависимост от нуждите.

Той заяви, че се очаква около 1500 души през следващите дни и обръща сериозно внимание на изолираните: „Това не е празник. Това е предпазна мярка на изолация “, каза той.

На изолираните лица поставени в карантина ще им бъдат осигурени три хранения на ден и напитки, но не и алкохол. Храната ще бъде оставена на вратата и ще се консумира вътре в стаята. Няма да има почистване, но спалното бельо и кърпи ще бъдат сменяни. Сигурността вероятно ще бъде осигурена от армията, каза той.

„Тези неща са безпрецедентни за всички нас“, каза той.

CNA, KYPE

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*