Кипър: 20-25% вдигане на цените на основни хранителни стоки

Работещите в хранителния и ресторантьорски сектор отбелязват значително увеличение на цените на някои видове стоки. Анализаторите смятат, че тенденцията за повишаване на цените ще продължи и в близко бъдеще.

Освен това процесът ще засегне всички, както крайните потребители, така и бизнеса.

Досега в Кипър се радвахме на сравнително добри цени на месото.

Но…

Очаква се увеличение на месото сега с 20%, като цените не са фиксирани и защитени и подлежат на промяна/вдигане.

Отсега собствениците на заведения се притесняват от поскъпването на цените на основните продукти и тока, чието увеличение неизбежно ще се прехвърли върху потребителите и очаквано, ще свие потреблението и ще убие бизнеса.

Свинското месо вече поскъпна 10%, а цената на пилетата е вдигната с 15-20 цента за кг.

Супермаркетите също издадоха предупреждение за повишаване на цените. Мариос Антониу, генерален секретар на Асоциацията на търговците на дребно, каза, че кипърският пазар трябва да се подготви за най-лошото. Той подчерта, че тази седмица потребителите ще усетят 20-25% увеличение на цените на основните стоки, като най-голямо увеличение ще има при месото.

Министърът на земеделието Костас Кадис каза, че животновъдната индустрия на Кипър е засегната от 70% увеличение на цената на зърното на годишна база. „Говорим за значително увеличение на цените, което все още не е достигнало напълно до крайния потребител“, каза министърът, говорейки по кипърската телевизия. Той добави, че увеличението на цените трябва да бъде разпределено по цялата верига на доставки. Кадис каза също, че следващата седмица е планирана среща на министрите на земеделието на общностите в Брюксел, където ще се опитат да излязат с политики, които могат да подкрепят сектора. Отделно Кадис спомена, че държавата е запазила в резерв 20 000 тона царевица и възнамерява да закупи 16 000 тона ечемик.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*