Кипър: Цигарите – по високи данъци, нелегална търговия…

За последните две години приходите на държавата от данък върху цигарите е паднал с 25%, което доведе до решение за увеличаване на данъка върху цигарите (последното беше през 2012-та)

Предложението може да се разглежда в две основни направления – по-високи данъци върху тютюневите изделия и увеличаване на данъка на тютюн за навиване с оглед изравняване на цените на двата продукта.

нелегални цигариПо-точно, увеличава се данъка върху готовите цигари от 110 на 121 евро на  хиляда къса цигари и за тютюна за навиване от 60 на 150 евро на килограм тютюн.

От компаниите, внасящи цигари заявяват, че нелегалната търговия на цигари се е увеличила в пъти през последните две години и това е причината за спад на приходите на държавата от данъци. За 2012-та държавата е получила като данъци от внос на тютюневи изделия 209 млн. евро, а през 2014-та 203 млн.евро. Отчита се сериозен спад на консумация на готови цигари с 23,5%, а на тютюн – 45%, а в същия момент подземния бизнес с тези изделия процъфтява.

Много от компаниите вносителки настояват за сваляне на данъка върху тютюневите изделия, особено на рязанDrum_Original_Tobacco тютюн, мотивирайки се, че хората, които навиват цигари, закупуват допълнително и други консумативи – хартия, филтри и т.н., като смятат, че това ще помогне за ограничаване на нелегалната търговия с цигари и тютюн. Те смятат, че първата грижа на държавата е да се пребори с нелегалната търговия, а не с увеличаване на данъка, за да си гарантира планираните приходи.

Кога и с колко ще поскъпнат цигарите все още не се знае, но със сигурност пушачите ще трябва да плащат по-висока цена занапред.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*