Кипър: Хиляди нови жилища непродадени, цените не падат

Брокери и предприемачи се опитват да продадат хилядите новопостроени жилища на цени, по-високи от 2003-та с 63%. Изследване на ЕЦБ показва бавния темп на коригирани на цените на недвижими имоти в Кипър. От 2008-ма до момента цените са паднали леко, но спадът е много по-малък, отколкото в други страни, засегнати от финансовата криза.

жилищаСпоред ЕЦБ, цените на недвижимите имоти в Кипър, които в момента са с 30,6% по-ниски от цените през 2008 г., остават на много високи нива, поради бързото им покачване в периода през предходните години.

Твърде бавно корекция в цените на имотите е предизвикателство за местните и чуждестранните инвеститори. Те вярват, че разработчиците ще продължат да оказват натиск върху цените през следващите години, особено след влизането в сила на правилата за несъстоятелността.

От друга страна, механизмът за издаване на разрешение за пребиваване или получаване на гражданство срещу инвестиция в закупуване на недвижим имот, се очаква да подкрепи търсенето, но няма да бъде в състояние да поеме големия обем от непродадени жилища, натрупани на пазара.

С малко думи, време е цените на жилищата в Кипър да бъдат свалени, защото все повече млади хора избират варианта наем на жилище, сравнително по-безопасен от теглене на кредит и обвързване с банките.

един коментар

  1. Ще ги свалят те, въпрос на време е мечтите им да се поизпарят,…както при нас

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*