Кипър: Учителите печелят почти три пъти повече от средния кипърец

 

Най-ниските заплати са в България

Учителите в Кипър печелят почти три пъти повече от средната кипърска заплата, показва ново проучване.

В повечето страни от ЕС максималната заплата за учителите от всички нива на образование е по-висок от средно статистическия жител, но след Босна и Херцеговина, където ставката е 327 на сто, най-високият процент е в Кипър с 282 на сто.

Максимумът, който учител може да получи след 22 години стаж  в Кипър е  71.359 евро, а минималното за новоназначени учители е 23.885 евро. Това са резултатите от ново изследване, публикувано от Европейската информационна мрежа за образованието, наречена „Заплати и добавки на учителите и училищните директори2015/16“.

Кипър е една от страните, в които гимназиалните учители получават същите заплати като началните учители. Като цяло, училищните директори получават по-високи заплати от преподавателите във всички страни от ЕС. Според проучването, в повечето страни това се дължи на факта, че те обикновено са учители с няколко години професионален опит и имат управленски отговорности.

Докато учителите в някои страни могат да получат максималната по закон заплата сравнително рано в кариерата си (Северна Ирландия, Шотландия и Дания), в много страни тя може да им отнеме повече от 30 години. След Румъния, Кипър има най-голямо процентно изменение между най-ниските и най-високите възможни заплати с повече от 140 на сто и е страната, в която учителите получават тази заплата по най-бързия начин, в рамките на 22 години.

Съществуват огромни разлики в заплащането на учителите в различните европейски държави. Най-ниските заплати са в България, с минималната годишна работна заплата за учителите от 3.681 евро и максимума за директор на училище 7.547. евро В другия край на скалата е Люксембург с € 72.000 до 156.000 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*