Кипър: Трябва непременно да излезете вън от дома? Ето какво трябва да направите

СТОЙТЕ СИ У ДОМА!

Започвайки от 18:00 от днес 24/03/2020 до 13 април, всеки, който излиза на открито, трябва да попълни разпечатан формуляр тип „В“, обясняващ причината, или алтернативно да изпрати SMS на номер 8998 до властите.

 

Превод на формуляр „В“

1.Аптека, лекар, центрове за кръводаряване

2.Магазин

3.Банка

4.Държавни учреждения

5.При помощ на хора, които не могат да се обслужват сами

6.Разходка на домашен любимец

7.Сватба,погребение,кръщене

8.Посещение на друго място,което не е в разрез със забраните посочени от властите.

 

“Тези мерки се прилагат не с цел да се затормозяват хората, а за да се прекъсне разпространението на коронавируса”, каза министърът на вътрешните работи Никос Нурис на пресконференция във вторник, часове преди блокирането да влезе в сила.

Печатните формуляри са достъпни на гръцки и английски на уебсайта на финансовото министерство на адрес

http://www.mof.gov.cy  и на уебсайта на Службата за преса и информация на адрес https://www.pio.gov.cy/coronavirus .

Има два вида формуляри: първият е разрешение от работодателя, който се попълва и подписва от работодателя; самостоятелно заетите лица трябва сами да попълнят и подпишат формуляра.

В него работодателят упълномощава лицето да пътува в рамките на определени часове и в рамките на определен район или област.

Във втория формуляр тип “В”/приложен по-горе/ всеки трябва да го попълни и подпише, за да поиска освобождаване от ограниченията на ежедневните движения (поради неработни причини).

Втората форма в момента изброява осем различни причини за излизане: посещение на аптека, лекар или кръводаряване; посещение на магазин за получаване на стоки или услуги от първа необходимост; посещение на банка, ако транзакция не може да се извърши онлайн; абсолютно необходими посещения на държавни служби, услуги в публичния сектор или общински служби; посещение на лица, които не са в състояние да си помогнат или са в самоизолация; излизане на открито за упражнения или разходка на домашен любимец, максимум за двама души, като разстоянието трябва да е близо до жилището им; ако трябва да присъствате на церемонии като погребения, сватби или кръщения, при условие че сте роднина от първа или втора степен и събирането трябва да бъде не повече от 10 души наведнъж; всяка друга причина (обобщаваща) за придвижване навън, която може да бъде оправдана, въпреки ограниченията.

Който и от отпечатаните формуляри да използвате той трябва да бъде попълнен преди да излезете на открито и да бъде представен на полицията, ако бъдете спрян. Прилага се за хора, придвижващи се пеша и за автомобилисти.

Алтернативно хората могат да използват мобилните си телефони, за да изпратят SMS с искане за разрешение за излизане навън. SMS-ът трябва да бъде изпратен на номер 8998 (без такса).

За да съставите този SMS, първо въведете номер /от 1 до 8 – в превод на български по-горе/, съответстващ на причината да излизате навън; интервал; вашия идентификационен номер/лична карта; интервал; вашия пощенски код; и след това изпратете съобщението.

ПРИМЕР: 1 6445231 1022; изпращане.

Отговорът трябва да дойде в рамките на 10 до 15 секунди, като ви разрешава да сте на открито за максимум три часа от момента на предоставяне на разрешението. Ако не се получи отговор от SMS поради технически проблем, попълнете и подпишете формуляр тип “В”, преди да излезете навън.

Въпреки че в момента няма ограничения за броя на заявките чрез SMS на ден, движенията на хората ще бъдат проследявани, за да се види дали не се злоупотребява с ненужни или несериозни пътувания. Ако е така, бъдещите разрешения за излизане могат да бъдат отказани.

Няма официални ограничения за броя на пътниците, разрешени в превозно средство, но съветът от правителството е за най-много двама души. Ако в даден момент в колата се намират трима или повече души, пътниците ще трябва да оправдаят това пред полицията. Всеки пътник в превозно средство трябва да има разрешение да бъде на открито, или да носи разпечатан формуляр или SMS разрешение на мобилния си телефон.

Междувременно полицейските сили са решени да изпълняват правителствените заповеди, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавирус.

„Не можем да позволим на безотговорността на малцина да застрашават здравето на всички“, заяви Кипрос Михаелидес пред CNA.

Досега правителството издаде девет постановления, които целят да поддържат коронавируса под контрол. Последната версия, публикувана в понеделник, включва широки ограничения за движение и затваряне на обществени места, които влизат в сила от днес, вторник от 18:00 часа.

CNA

 

 

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*