Кипър с остро писмо до ООН

Постоянният представител на Кипър в ООН изпрати писмо до генералния секретар на ООН

Постоянният представител на Кипър в ООН Корнелиос Корнелиу в писмо, изпратено до генералния секретар на ООН, протестира срещу продължаващите нарушения на въздушното пространство и териториалните води на републиката от Турция и призова за незабавното им прекратяване.

„Република Кипър повтаря в тази връзка своя призив за спазване на принципа на суверенитет и ненамеса, залегнал в Хартата на ООН“, споменава Корнелиу в писмото.

Той е предал два документа, в които са описани нарушенията.

„Трябва да се отбележи, че турските търговски въздухоплавателни средства систематично използват незаконното летище на Тимбу. Освен това Турция продължава систематично да създава напрежение за  информационния център за полети в Никозия (FIR) чрез радио разговори. Политиката на Турция за непрекъснато нарушаване на международното право и нарушаване на международните правила и наредби поставя сигурността на международната гражданска авиация в риск, има отрицателно въздействие върху стабилността на региона и създава затруднения за въздушния трафик над Кипър“. Корнелиу призова Турция и кипърските турци да се вслушат в призивите на международната общност и да допринесат за пълноценното възобновяване на мирния процес, вместо да се фокусират върху подкопаването на суверенитета на Република Кипър. Той поиска писмото и приложенията му да бъдат доставени и разгледани като документ на Общото събрание на ООН.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*