Кипър: Протест на родители пред Министерството на образованието

Група родители протестираха днес пред Министерството на образованието срещу прилагането на аспекти от здравните протоколи в училищата за борба с пандемията.

Протестът беше организиран от Кипърски обединени родители, които предлагат алтернативи на бързите тестове, като например вземане на проба от слюнка, която според тях не е толкова инвазивна за тялото на децата.

„Правата на детето трябва да се зачитат, за да се избегне дискриминация и изключване, както и да се зачитат правата на свободен избор съгласно конституцията на Република Кипър“.

Групата също така заяви, че министерството пренебрегва проучванията, които според тях показват, че в бързи тестове има вещества, които са опасни за здравето на децата.

„Министерството и правителството продължават да игнорират официалните данни, застрашавайки обществото и децата ни“, казаха те.

 Протест и на студенти от ТЕПАК

Φοιτητές και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για την απόφαση του ΤΕΠΑΚ να μην επιτρέψει φυσική παρουσία ανεμβολιάστων στις τάξεις, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ε.Φ.Κ ΝΙΚΗ.

Студенти и техните родители се събраха пред Кипърския технологичен университет (Тепак) в сряда, за да протестират срещу забраната за физическото присъствие на неваксинирани студенти в кампуса през новия семестър.

Протестът беше организиран от автономното студентско движение и се проведе извън сградата на университета.

Представителят на движението Теодорос Андреу каза, че учениците претендират за правото си да получат подходящо образование в класните стаи.

„Учениците не са против ваксината, а срещу задължителната ваксинация и решенията, взети от правителството, които принуждават стотици студенти да стоят извън класните стаи“, добави той.

Андреу критикува ректора д -р Панагиотис Зафейрис, който каза, че няма да се допускат неваксинирани студенти, задавайки въпроса как ще се извършват изпитите, особено в отделите, където физическото присъствие е абсолютно необходимо.

По време на протеста присъстващите подписаха писмо, което ще бъде изпратено до компетентните министерства, както и до сената.

Източник: CM

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*