Кипър: Премахването на роуминга е лошо за домашните абонати

Експерти от кипърската телекомуникационна компания твърдят, че премахването на роуминга от юни почти неизбежно ще доведе до по-високи такси за битовите абонати в Кипър. По-голямата част от страните-членки на Съвета на ЕС гласуваха „за“ премахването на таксите за роуминг, Кипър е един от четиримата членове, които гласуваха срещу, заедно с Гърция, Хърватия и Испания. Всички те са популярни туристически дестинации и затова ще бъдат неблагоприятно засегнати от споразумението.

rouming1-460x250Таксите ще са: 3.2 цента на минута за гласови повиквания (в сила 15 юни 2017г.) и 1 цент на SMS (в сила 15 юни 2017г.).

С края на таксите за роуминг, използването на данни от чужбина се очаква да скочат, тъй като потребителите няма да имат нужда да търсят WiFi точки за достъп, за да сърфират на достъпни цени. Но споразумението представлява проблем за популярни туристически дестинации като Кипър, Малта, Хърватия и Гърция.

В тези страни, по време на туристическия летен сезон, входящия трафик – използване на данни от посетителите / роуминг – превишава изходящия трафик няколко пъти. Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия за цифровия единен пазар, казва, че в Кипър разликата между входящия и изходящия трафик е 1025 на сто.

Най-голяма разлика между входящия и изходящия трафик в ЕС е в Хърватия, с 1400 процента. Георгос Михаелидес, комисар по електронните съобщения и регулиране, обясни, че намаляването на тарифите на едро ще трябва да бъде препратено и ще рефлектира на операторите – така те ще трябва да прехвърлят разходите върху домашните потребители.

„Например, колко ще плати един шведски оператор на кипърския оператор за един шведски турист в Кипър?. Сега вече с новите условия, колкото повече туристи имаме, толкова по-големи загуби ще имат кипърските доставчици“.

До сега, обясни Михаелидес, туристите са били източник на доходи за кипърските телекомуникационни оператори – но това ще се промени в близко бъдеще.

Въведено е и още едно споразумение, че ако операторът поддържа загуби от три на сто и повече от роуминг, то операторът ще има правото да повиши своите вътрешни цени.

Неизбежно, операторите ще повишат цените си, което ще доведе до това, че битовите потребители ще компенсират загубите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*