Кипър: полетите за репатриране от Англия ще струват 320 евро

Билетите за репатриращи полети от Обединеното кралство до Кипър ще струват 320 евро плюс данъци, съобщи в сряда министърът на транспорта Янис Карусос.

Министърът заяви, че след консултации с въздушни превозвачи за уреждането на чартърни полети, това е най-ниската тарифа, която правителството може да осигури за репатриращи полети от Обединеното кралство.

Относно това дали може да бъде осигурена по-ниска цена, Карусос отговори, че тази цена е изчислена въз основа на това, че самолетите не могат да достигнат повече от две трети от пътническия капацитет поради мерките за безопасност срещу разпространението на коронавирус.

Той каза още, че самолетите ще летят празни до Обединеното кралство, за да вземат пътници.

Ще има полети от Лондон и Манчестър и вероятно от Шотландия, така че пътниците няма да изминават дълги разстояния, за да хванат самолет за дома.

По отношение на Гърция, Карусос заяви, че билетите са определени на стойност 150 евро плюс данъци, както за заминаване от Атина и Солун.

Карусос повтори, че разходите за билети ще се поемат от самите пътници.

Правителството изясни тази седмица, че хората в чужбина, които желаят да се върнат у дома, ще трябва да плащат за своите репатриращи полети, освен когато полетът се предоставя безплатно от авиокомпании или други агенции и в случаите, когато републиката е изпращала хора в чужбина по медицински причини.

Държавата ще покрие разходите за задължителната 14-дневна карантина на репатрираните и на тестовете Covid-19, които ще трябва да преминат. Държавата е в състояние да осигури престой за карантина за около 2000 души на всеки 14 дни.

До понеделник около 7 500 кипърски граждани попълниха заявления чрез електронната платформа, стартирана миналата седмица,  да бъдат репатрирани. Около 6 100 от тях са студенти.

Ще започне постепенно организирано завръщане на кипърски граждани, които попадат в следните категории:

– Студенти, които принадлежат към уязвимите групи, които пребивават в университетските общежития и които са записани в подготвителните програми през текущата учебна година, така наречените фондационни курсове или са в първата година на бакалавърския курс.

– Следващата група са хора, които са изразили интерес към репатриране в платформата на външното министерство. Това се отнася до кипърски граждани, включително студенти, тези, които законно пребивават в Република Кипър, и хора, които имат право да влизат в Републиката въз основа на Виенската конвенция.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*