Кипър: Плавно отпускане на мерките

Днес, 25/02/21 след заседание на правителството на РКипър, министърът на здравеопазването Константинос Йоану обяви постепенното отпускане на мерките, което ще протече в три етапа.

От 1 март в Кипър:

– Първият и втори клас на държавни и частни лицеи и техникуми са отворени за посещение;

– Музикалните училища, курсовете и всички вечерни образователни институции се отварят отново с присъствието на максимум двама души, включително учител (един преподавател и един ученик);

– Отварят се фитнес зали, танцови школи, басейни и други закрити спортни съоръжения. Те трябва да работят в съответствие със санитарните протоколи;

– Разрешено е да се посещават домове за възрастни хора в съответствие с протоколите;

– Разрешени са групови тренировки и игри от всички първенства на трета дивизия;

– Разрешено е посещение на природни пътеки за спорт;

– Започват да работят отворените пазари, с изключение на хранителните пазари;

– Възобновяване работата на центрове за изобразително изкуство в съответствие с протоколите.

От 8 март гимназистите се връщат в училищата.

От 16 март се очаква откриването на заведения за обществено хранене по новия протокол. Също така до тази дата ще бъде преразгледан разрешеният брой служители на компаниите, присъстващи на работното място.

Проверките на санитарния протокол ще бъдат засилени. Здравният министър заяви, че държавата ще наеме 260 безработни, за да се провеждат повече проверки за спазване на санитарните протоколи. „Нашата цел не е да налагаме глоби. Нашата цел е да помогнем на компаниите да намерят начин да следват правилно и ефективно протоколите за безопасността и здравето на служителите “, подчерта Йоану.

Разрешение за излизане със SMS, комендантският час в сила от 21:00 до 5:00 ч. и досегашните ограничения за движение засега остават.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*