Кипър: Парламентарни избори 2016

Анкета прогнозира седем партии да спечелят места в новия парламент

Анкета в навечерието на парламентарните избори показа, че въпреки повишаването на изборния праг от 1,8 на сто до 3,6 на сто, седем партии от 12 ще бъдат представени в новия парламент.

Според проучването, освен партиите, които традиционно събират най-много гласове, ДИСИ, АКЕЛ и ДИКО, се очаква, че Алиансът на гражданите, Движението за солидарност, Зелената партия и ЕДЕК да си осигурят места.

Законът за минималният праг, чийто автор е лидера на ДИСИ Авероф Неофиту, бе гласуван в края на миналата година и предизвика загриженост сред по-малките партии, които заявиха, че това е подкопаване на демокрацията. Според резултатите от проучването, проведено чрез телефонни интервюта с лица над 18, ДИСИ е на първо място, като повече от 20 на сто от запитаните са заявили, че биха гласували за управляващата партия, следвана от АКЕЛ с 15.4 на сто. Шест на сто заявяват, че ще гласуват ДИКО, 3.6 на сто каза Гражданския алианс, 3.4 на сто за Движението за солидарност, 3.2 на сто за Зелената партия, и 3.1 на сто, каза ЕДЕК.

Повече от 15 на сто заявяват, че ще пуснат празна бюлетина, а 20 на сто заявяват, че все още не са решили за кого да гласуват.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*