Кипър: Очаква ли ни нова криза

Манфред Бергман: Следващата криза може да се крие зад ъгъла и Кипър трябва да бъде подготвен

Въпреки икономическото възстановяване, Кипър не може да си позволи да се задоволява с необходимите структурни реформи, каза старши служител на Европейската комисия пред кипърските депутати.

„Кипър извървя много дълъг път и сега е с висок растеж, нови работни места, фискалното положение е под контрол, необслужваните кредити остават на високи нива, но намаляват. Но следващата криза може да се крие зад ъгъла и Кипър трябва да бъде подготвен“, каза Манфред Бергман от Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ на Европейската комисия.

Той се срещна с министрите от финансовото и трудовото министерства. Бергман е в Кипър като част от обиколка на държавите-членки на ЕС, преди да подготви докладите за страните.

В своите забележки Бергман призова законодателната и изпълнителната власт да работят заедно, да се стремят към постигане на консенсус за структурни и икономически реформи.

Според Бергман, оценките и препоръките на Комисията за Кипър по отношение на структурните реформи са до голяма степен непроменени в сравнение с тези през 2017 г. и 2016 г.

Проблеми като необслужваните кредити и съотношението на държавния дълг към БВП са лесни за справяне по време на растеж, отбеляза той.

Въпросът за приватизацията е доста наболял и отбелязва много малък напредък.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*