Кипър: Очакват /ли/ ни още по-строги мерки

Инструкциите са ясни и прости: останете вкъщи!

Правителството не е удовлетворено от резултатите за ограничаване на движението

Днес министърът на вътрешните работи Никос Нурис заяви, че хората злоупотребяват с разрешителните за движение и добави, че не е изключено затягане на ограниченията.

В изявлението си каза, че е време всеки да осъзнае, че разрешенията трябва да се използват само в изключителни случаи. Не изключва вероятността да бъде въведен още по-строг контрол по отношение на изпращаните съобщения за разрешение за излизане на номер 8998, както и промени в печатния формуляр.

Междувременно полицията в събота заяви, че лицата, които избират да използват формулярите или ръкописни бележки за движение по различни причини, трябва включват пълната информация.

Полицията съобщи, че няма промени в процедурата; обществото трябва да попълва и представя или отпечатаните формуляри, да изпраща текстови съобщения до 8998 или да представя ръкописни бележки с всички данни на лицето.

Ръкописните бележки трябва да включват пълното име на носителя, датата на раждане, идентификационния номер или номера на паспорта, адреса на пребиваване, часа на движение и целта на движението, което трябва да съответства на причините, посочени в правителствения указ. Те също трябва да се подпишат и добавят датата. Приносителите трябва да представят и личната си карта или паспорт.

**

Здравното министерство съобщи днес – 28/03/2020 за още 17 потвърдени случая на коронавирус, като общият брой потвърдени случаи е 179, включително пет случая, открити в британските бази.

Три от новите потвърдени случаи засягат лица, завърнали се от европейска държава, 10 лица са били контактни по други потвърдени случаи, а един засяга човек от британските бази. Три случая засягат лица, чиито контакти са в процес на разследване. До момента починалите са пет.

Член на правителствения консултативен орган по пандемията д-р Леонтиос Кострикис, който обяви резултатите, заяви, че 179-те потвърдени случая са сред 5 917 лабораторни тестове, проведени от Института по неврология и генетика (Cing).

Кострикис подчерта, че следващите дни са от решаващо значение за резултата от усилията за контрол на вируса, предупреждавайки, че ситуацията може лесно да излезе извън контрол, ако забраната за движение не се спазва стриктно.

„Призоваваме обществото търпеливо да продължи да следва инструкциите, така че ситуацията да остане на управляеми нива“, каза той.

„Инструкциите са ясни и прости: останете вкъщи.“

**

В събота също беше обявено, че всичките 180 проби от персонал и пациенти от болницата в Ларнака, които бяха в контакт с потвърден случай на коронавирус, са отрицателни.

Държавните болници организират отделни зони за тестване на съмнения за коронавирус.

Здравното министерство съобщи в събота, че болницата във Фамагуста и медицинският център Шеба в Израел, който също работи с референтна болница за пациенти с коронавирус, са се съгласили да си сътрудничат за обмен на опит и информация за методите на лечение, които използват. Отделението за ICU на болницата в Никозия също започна сътрудничество със същия израелски център за обмен на протоколи за лечение, съобщи министерството.

Първата партида медицински консумативи от Китай е готова за транспортиране до Кипър и ще съдържа маски и защитни костюми за болниците.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*