Кипър: Нови схеми за учебната 2015/2016

Министърът на образованието Костас Кадис вчера обяви серия от нови мерки за учебната 2015/2016 година, която ще включва нова гореща линия за подкрепа на учениците, жертви на тормоз.

καλή-σχολική-χρονιάСчитано от 02 октомври закуска ще се предлага безплатно на социално слаби ученици.

Миналата година 13,600 ученици имаха право на безплатна закуска, но около 20% от тях не са се възползвали от тази възможност. По тази причина тази година подборът ще бъде по-прецизен, заяви той.

Тази година приблизително 50 хиляди ученика ще започнат новата учебна година на 14 септември. Министърът увери, че подготовката за новата учебна година е почти приключила, изразходвани са 30 млн.евро за ремонт на училищните сгради и съоръжения.

В техническите училища нова инфраструктура ще осигурява обучение в популярни области на познанието. Одобрени са 125 проекта, като 6000 нови компютри и проектори се очаква да бъдат въведени във всички нива на образованието.

12817096Учебниците момента се отпечатват, някои няма да бъдат готови до първия учебен ден, но ще бъдат предоставени на училищата в електронна форма, докато до октомври бъдат отпечатани и раздадени на учениците.

Тази година ученици и учители ще бъдат насърчавани да работят като доброволци, а целите са не само по-добри оценки, но и по-малко расизъм и култура на уважение, каза Кадис.

Новата програма за тази година предвижда в началните училища часове по  математика, гръцки, английски и физическо възпитание, а в гимназиите учебните часове ще бъдат 38, вместо 37, както беше до момента.

Три музикални гимназии ще започнат в три различни града, както  и две спортни училища.

Пожелаваме успешна учебна година на всички ученици.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*