Кипър: Новите мерки от утре, 11 декември

От утре, 11 декември до 31 декември, в Кипър влиза нов пакет от мерки за ограничаване разпространението на Ковид-19

Те влизат в сила от 6:00 сутринта, съобщават от Министерството на здравеопазването, след като вчера правителството даде своето одобрение.

  1. Забрана за движение в часовете между 21:00 ч. – 5:00 ч. остава. Допуска се изключения в следните случаи:

– За всички, които ходят на работа, които продължават да използват формуляра за движение на служители, издаден от работодателя.

–  Придвижване до медицински център, болница или аптека или ветеринар по спешни медицински причини

– Придвижване но ловци в рамките на деня за разрешен лов от 3:00ч. Те трябва да носят със себе си необходимия ловен билет.

 

  1. Максимум двама души (с изключение на непълнолетни деца) могат да се събират в обществени зони (паркове, площади, язовири, места за пикник, плажове, пешеходни пътеки и яхтено пристанище и т.н.)
  2. До 10 души имат право да се събират в домовете, включително непълнолетни деца
  3. Църковните служби и други религиозни церемонии да се извършват без присъствието на вярващите.
  4. Църковните церемонии (сватби, кръщенета, погребения) са разрешени при максимален брой от 10 души.
  5. От понеделник, 14 декември, работата на лицеи и висши учебни заведения ще се извършва с дистанционно обучение. Детските ясли, началните училища и гимназиите (прогимназиални) продължават да работят нормално. Това се отнася както за държавните, така и за частните училища.
  6. Не се разрешават посещения в болници, клиники и медицински и диагностични центрове.
  7. Спира се работата във всички обекти за обществено хранене (ресторанти, таверни, кафенета, кръчми, закусвални и барове, обекти за обществено хранене в търговските центрове, столове и / или спортни клубове, културни асоциации, клубове и т.н.). Разрешава се само доставка по домовете.

Заведенията за хранене в хотелите и туристическите обекти могат да работят до 21:00 ч., но само за обслужване на клиенти, които нощуват там (с максимален брой, разрешен в зависимост от размера, до 40 души вътре и 80 отвън).

Фирмите за кетъринг на летищата в Пафос и Ларнака могат да продължат да работят.

  1. Спират работа откритите и закрити театри, амфитеатри, кина и места за представления.
  2. Пазарите на фермерите ще работят при 50% капацитет и с 1,5 метра дистанция между хората, съгласно протокола.
  3. Остава в сила забраната за масови и други събития, събирания, паради, концерти, празници на открито, коледни базари, фестивали в публични и частни имоти.
  4. Министърът на транспорта трябва да регулира капацитета на обществения транспорт.
  5. Спира се работата в моловете.
  6. Разрешава се работата на останалата част от търговията на дребно, включително големи универсални магазини, супермаркети и големи магазини над 500 квадратни метра, при спазване на правилото по един човек на 10 квадратни метра площ. Тези магазини трябва да регулират достъпа, за да гарантират, че се спазват правилата за максимален брой клиенти.
  7. Работата на спортни зали, танцови школи и други спортни училища е спряна. Разрешено е само лично обучение.
  8. Обектите за залагания могат да продължат да работят съгласно указанията на здравното министерство и националния орган за залагания и при условие, че се спазва правилото за максимум един човек на 10 квадратни метра и клиентите остават в помещенията само за времето, необходимо за попълване и да предадат фиша си или да им бъдат изплатени печалбите.
  9. Работата на казината е спряна.
  10. Експлоатацията на басейни е спряна, с изключение на хората с увреждания за терапевтични упражнения или за обучение на до четирима души, включително треньора.
  11. Фитнес залите, басейните и спа центровете, както и заведенията за хранене в хотелите и туристическите заведения могат да работят само за обслужване на своите клиенти, нощуващи през нощта (кетърингът трябва да затвори в 21.00 ч.).
  12. Пристанищата в Лимасол и Ларнака ще работят само за търговски сделки и дейности. Забранява се слизането на пътници на круизни кораби.
  13. Спорт:

Спират се тренировки и спортни събития за лица под 18 години.

Спира се експлоатацията и използването на закрити спортни съоръжения, с изключение на следното:

– експлоатация на спортни съоръжения изключително за лица и отбори (до четирима души), включително треньора и без зрители;

– експлоатация на спортни съоръжения за тренировки и мачове, без зрители за първенства на отбори от първа, втора и трета категория и национални отбори, при спазване на хигиенните протоколи;

– на спортни съоръжения за обучение на спортисти, които са включени в списъка на Кипърската спортна организация с участието на до четирима души, включително треньора;

  1. Забранени са всички уроци за групово обучение в спортни и социални дейности за деца под 18 години.
  2. Дейността на съдилищата продължава въз основа на насоките на Върховния съд в консултация със здравното министерство.
  3. Магазините за търговия на дребно с храни ще продължат да обслужват изключително хора над 65 години и хора с увреждания от отварянето им до 9:00 ч. сутринта.
  4. Нощни клубове, дискотеки, нощни клубове и места за танци остават затворени.
  5. Остават затворени детските площадки, луна паркове и тематични паркове.
  6. Провеждането на конференции, търговски панаири и художествени изложби са преустановени.
  7. Забранени са посещенията в домове за грижи, центрове за хронично болни, помещения за уязвими групи, временни приюти за бездомни, дневни центрове, центрове за закрила на деца.
  8. Спира се работата на къмпингите.
  9. Забрана за влизане или излизане от приемни центрове за лица, търсещи убежище, за всички, различни от нови кандидати за убежище.

Персоналът е освободен от забраната. Входът / изходът също ще бъдат разрешени по изключение по хуманитарни или медицински причини след разрешение от вътрешния министър.

Празниците чукат на вратата! Настроението на много от нас обаче не е никак празнично, предвид липсата на работа, безпаричие, социална изолация.

Очаква ни тиха Коледа и още по-тиха Нова година.

Пожелавам ви здраве!

И това ще мине!

Отива си една много трудна и объркана година. Страх, внушения, тревога, безработица, безпаричие…

Дано Новата е по-добра от старата за всички хора на планетата Земя!

Бъдете здрави!

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*