Кипър: нова онлайн система за подаване на документи за обезщетения и пенсии

Министерството на труда, социалното осигуряване, съвместно с Подминистерството за научни изследвания, иновации и цифрова политика, подготви нова онлайн система за кандидатстване и изплащане на обезщетения и пенсии. Резултатите от съвместната работа на двата ведомства бяха представени на заседание на парламентарната комисия по труда.

По време на срещата, членовете на комисията обсъдиха с министъра на труда Зета Емилианиду забавянето на изплащането на обезщетенията. Правителството обещава да се справи с проблема вече четири години, но досега нищо не е направено.

Ръководителят на комитета Андреас Кафкалас заяви, че обезщетенията за болест, безработица и инвалидност, както и обезщетенията за грижи за деца и пенсии се изплащат със закъснение от 4-8 месеца, а понякога трябва да чакат повече от година. Комитетът повдигна този въпрос още през 2017 г., като поиска от правителството да предприеме необходимите стъпки за коригиране на ситуацията. „Това е просто неразбираемо: безработните, болните, пенсионерите, които живеят с пенсията си, трябва да чакат години, докато получат парите си“, каза депутатът.

Комитетът призова Министерството на труда и Министерството на иновациите да вземат мерки за решаване на проблема, така че обезщетенията и пенсиите да се изплащат навреме. Новата онлайн система трябва да помогне в това. Членовете на комисията поискаха от министерството пътна карта и график за изпълнение на проекта. Комитетът ще заседава отново в края на годината, за да провери как е постигнат напредък по въпроса.

Новата онлайн система ще работи по същия начин като системата за обезщетения при пандемия. Парите ще бъдат превеждани в рамките на десет дни след подаване на заявлението.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*