Кипър не е във военна зона, казва министър Аггелидис

Министърът на отбраната Саввас Аггелидис отхвърли твърденията, че Кипър е в средата на военна зона, твърдейки, че войната в Сирия продължава от години и че ракетата, която падна върху планините Пентадактилос в понеделник, е изолиран инцидент.

По време на посещение в центъра за набиране на военнослужещи в Ларнака, Ангелидес каза, че няма причина за безпокойство и че правителството продължава разследванията.

След инцидента с руска ракета S-200 рано в понеделник в района на Вуно, на около 20 километра североизточно от Никозия, правителството се свърза с Израел, Великобритания, САЩ и Русия в опит да изясни обстоятелствата около инцидента. Предполага се, че обектът е стартиран от сирийската противовъздушна отбрана срещу масивен израелски въздушен удар през нощта в неделя.

Министърът призова за търпение, докато правителството не постигне надеждно заключение, тъй като няма да е възможно да се направят безопасни заключения, основани само на информация от север, тъй като доказателствата и мястото на катастрофата не са под контрола на Република. А Мустафа Аканджъ любезно отказа помощ от Република Кипър.

Министърът заяви, че няма причина за безпокойство и че инцидентът не трябва да се раздува.

Той каза, че заедно с министерствата на външните работи и транспорта са сформирали комисия, която се стреми да получи цялата необходима информация както от Израел, от Русия и от други страни.

Република Кипър, каза той, има системи за локализиране и отклоняване на този тип ракети, но тъй като страната не е под ракетно нападение, тези системи не се използват денонощно.

Националната гвардия разполага със системи за защита на Кипър и ще ги използва, ако е необходимо, каза той.

Междувременно кипърският турски премиер Ерсин Татар каза, че се смята, че това е инцидент или че ракетата се е отклонила от курса. Той каза, че същия тип ракети, идващи от Сирия, е паднал миналата година в района на Газиантеп в Турция

Татар каза, че отцепническият режим е изпратил на Сирия посланието чрез Турция, че трябва да бъдат по-внимателни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*