Кипър: Неотложна необходимост от актуализиране на правилата за използване на дроновете

Необходимостта от актуализиране на законодателството, регулиращо използването на дронове (безпилотни самолети), беше обсъдено от правната комисия на парламента. Депутатът от ДИСИ Андреас Киприану заяви, че никой не бива да нарушава личния живот на никого с помощта на съвременни технологии. Той каза, че това трябва да бъде регламентирано и темата ще бъде обсъдена отново след представянето на конкретно законодателно предложение от правителството.

Депутатът от АКЕЛ Аристос Дамиану добави, че няма законодателство, регулиращо работата на дроновете.

Той заяви, че настоящото неконтролирано състояние на нещата има значителни последствия за правата на човека. Според депутата има случаи на нарушения на неприкосновеността на личния живот и личните данни на граждани и има сериозен проблем с прилагането на закона, който отделът за гражданско въздухоплаване лицензира експлоатацията на дронове.

Миналата седмица специалисти по дроновете се срещнаха с министъра на транспорта и с членовете на службата за гражданска авиация и поискаха актуализирането на законодателството. На срещата те предупредиха, че безпилотните самолети сега са много различни, усъвършенствани и сегашния закон от 2015 е остарял. „Не само размерът, теглото, цената и популярността на дроновете са се променили, но по-леките устройства също могат да носят по-прецизни камери и да летят на по-големи височини“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*